Mais soms lastig van het land

Hoewel de mais nog niet overal binnen is, werden de afgelopen weken meters gemaakt. De gevolgen van de forse regenval maakten de laatste loodjes soms zwaar, laten de telers van het Maismeetnet weten.

Mais+soms+lastig+van+het+land
© Niels de Vries

'Een dag later kon het niet meer. We klagen niet, het ging gewoon goed', vertelt Roelof de Jong in het Friese Abbega. De planten op een later opgekomen perceel waren een tikkie groen, weet hij. 'Volgens de Nirs-sensor op de hakselaar had die mais 36 procent droge stof. Bij het goede perceel was dit 40 procent. Maar eind oktober droogt het nog nauwelijks.'

Terwijl in de buurt rupsdumpers de mais van het land haalden, werd deze bij Gerrit de Jong in Meerkerk vorige week donderdag op luchtbanden geoogst. Het ging om een kleine 3 hectare die later opkwam. 'Woensdag hadden we nog gras gekuild. Dat ging prima', vertelt de Utrechtenaar. 'De 10 millimeter regen in de nacht op donderdag was net de druppel die de oogst lastig maakte.' Het is gelukt, hoewel de melkveehouder zelf een enkele keer paardenkrachten moest inzetten om de wagens van het land te krijgen.

De mais van Bert Wissels in het Gelderse Hengelo zou ook die donderdag worden gehakseld. De loonwerker kon eerder, op maandag. 'Ik had een paar lage percelen, op de natte donderdag was het misschien niet goed gekomen.'


80 millimeter regen

Bij Marco Heijblok in Hippolytushoef liep de regenmeter in het weekend van 14 oktober bijna over: 'In totaal 80 millimeter in twee dagen.' Met de oogst in de week ervoor was ook de Noord-Hollandse veehouder keurig op tijd.

'We hadden 2 hectare later gezaaid, dat was nog wat groen op de totale 11 hectare. Ik ben benieuwd naar de Eurofins-cijfers. Deze oogst is vermengd met 2,5 hectare voederbieten. Naar schatting hebben we 50 ton opbrengst per hectare. De kwaliteit lijkt prima', stelt Heijblok.Pieter Peters in Oirschot verdeelde de maisoogst over drie keer, op 20 en 26 september en 12 oktober. 'Ik had drie kuilplaten tot mijn beschikking en oogstte telkens de mais die op dat moment rijp was.' De laatste keer werd de meeste mais binnengehaald, een deel ook als maiskolvensilage. 'Vlak voor de regen, mooi spul geworden', besluit de Brabander.

Dedde Jan Tilma in Hantumhuizen (FR) haalde de mais op 4 oktober binnen en de loonwerker kwam 7 oktober bij Bas Fokkert in Holthone (OV). De biologische mais van Guido Frijns in Reijmerstok (LB) kwam 12 oktober van het land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer