Biologische groenteafzet gebundeld in BioQrops

Continuïteit in afzet en het nastreven van een hoge productkwaliteit. Dat zijn twee belangrijke doelen van Poppe Landbouw en Waterman Onions. De bedrijven bundelen hun krachten in BioQrops voor de afzet van biologische groenten.

Biologische+groenteafzet+gebundeld+in+BioQrops
© Job Hiddink

Toen ze bij Waterman Onions merkten dat de vraag naar biologische uien begon toe te nemen, vond het handel- en verwerkingsbedrijf uit Emmeloord het tijd om naast het gangbare segment, ook meer te focussen op de biologische markt. Tegelijkertijd had Poppe Landbouw uit Nagele de behoefte om haar netwerk in de biologische afzet uit te breiden.

De Flevolandse bedrijven werkten al samen, maar besloten begin dit jaar nauwer met elkaar te gaan samenwerken in de vorm van een gezamenlijk handelsbedrijf genaamd BioQrops. De ambitie is om vanuit een krachtige basis de biologische markt te bestormen en nieuwe afzetkanalen aan te boren. BioQrops richt zich in eerste instantie vooral op de afzet van biologische uien, maar ook voor aardappelen, peen en pompoenen kunnen klanten bij het bedrijf aankloppen.

'We zien dat in Europa vanuit de retail de vraag naar biologische uien toeneemt', constateert Rudie Ensing, salesmanager bij Waterman Onions en bij BioQrops verantwoordelijk voor de in- en verkoop. 'Duitsland, Zweden, Denemarken en Groot-Brittannië zijn belangrijke afzetlanden. Export overzee komt niet veel voor. Ook Roemenië, een land waarbij je niet meteen aan biologisch denkt, krijgt regelmatig een portie uien.'

Meerjarige relatie belangrijker dan elkaar met de prijs uitmelken

Joos Poppe van Poppe Landbouw

Volgens Ensing verdwijnt circa 90 procent van de biologische uien in het buitenland. 'Nederland is de gatenvuller in Europa. We willen met BioQrops nog meer biologische producten in de schappen krijgen.'

De in- en verkoper denkt dat de interesse naar biologische producten toeneemt omdat de consument bewuster bezig is met het klimaat. 'Steeds meer consumenten raken ervan overtuigd dat we op een andere manier moeten telen. Biologische teelt wordt geassocieerd met duurzaam en beter voor het klimaat. Wij willen deze mensen graag bedienen', zegt Ensing.

De trek in biologische uien is iets waar teeltbedrijf Poppe Landbouw in de afzet graag meer uit wil halen. Het creëren van een groter netwerk is daarom volgens eigenaar Joos Poppe essentieel. Hij ziet volop kansen in de samenwerking met Waterman Onions. 'Wij hebben onze teelttechnische kennis, Waterman is degene met een groot netwerk in de afzet van producten', licht Poppe toe. 'De integratie tot BioQrops maakt dat we een krachtige basis hebben om de markt van uien te voorzien. We combineren het beste van twee werelden.' Poppe verbouwt naast uien onder meer pootaardappelen, peen en witlofpennen.


Duurzame relaties

Continuïteit in afzet en het voortdurend nastreven van een hoge productkwaliteit zijn twee belangrijke doelen voor BioQrops. Poppe: 'We willen duurzame relaties opbouwen met nieuwe en bestaande klanten. Het geeft vertrouwen als de afnemer weet dat wij jaarrond en constant kwaliteit leveren. Dan is de kans groter dat ze bij een volgende aankoop weer bij ons terugkomen. Een meerjarige relatie vinden wij belangrijker dan dat we elkaar met de prijs constant proberen uit te melken.'

Het is volgens Poppe en Ensing de uitdaging om jaarrond Nederlandse biologische uien te leveren. BioQrops kan altijd uien van elders importeren, maar dat willen de ondernemers liever niet.


Tekst gaat verder onder kader.

Poppe boert op 250 hectare, Waterman exporteert jaarlijks 150.000 ton

Poppe Landbouw in Nagele wordt bestierd door Joos en Marien Poppe en is sinds 2002 volledig biologisch met eigen teelt, verwerking en afzet. Het akkerbouw- en vollegrondsgroentebedrijf verbouwt op 250 hectare gele en rode zaaiuien, sjalotten, aardappelen, peen, witlofpennen, luzerne en grasklaver. In het bouwplan van 1-op-6 is de ui het belangrijkste gewas voor het bedrijf in de Noordoostpolder. Waterman Onions in Emmeloord droogt, verpakt en exporteert jaarlijks circa 150.000 ton uien over de hele wereld. Het Flevolandse bedrijf levert sjalotten en gele, rode en roze uien aan detail- en groothandel, inpakbedrijven en schillerijen. De uien worden door Waterman Onions het hele jaar aangeboden en komen meestal uit Nederland. Daarnaast importeert het bedrijf ook uit Nieuw-Zeeland of Egypte. De roots van Waterman Onions liggen in Zeeland waar de huidige eigenaren, de broers Wim en Erik Waterman, zijn geboren en getogen. Vader Waterman begon in de jaren vijftig een handelsbedrijf in aardappelen, wortelen en uien. In 1998 besloten Wim en Erik Waterman te verhuizen naar Emmeloord om daar hun eigen bedrijf te starten. Op het terrein zijn grote opslag- en droogruimtes te vinden.

Of het dit afzetseizoen gaat lukken om enkel Nederlandse uien te verkopen, moet in juli blijken. Het wordt een grotere uitdaging dan vorig jaar. Vanuit de sector klinken geluiden dat vooral fusarium dit jaar parten speelt. Ensing: 'Dan kun je de bewaring nog zo goed in orde hebben, maar het gaat erom wat je erin stopt.'

BioQrops verhandelt de uien van Poppe Landbouw, maar ook van andere bedrijven. Alle uien worden verwerkt en verpakt op het bedrijf in Nagele. Ensing ziet dat de teeltrisico's toenemen. 'Het klimaat verandert, waardoor weersextremen vaker zullen voorkomen. Wij moeten met zaadleveranciers om tafel om te kijken naar nieuwe resistente rassen.'


Hotbox

BioQrops neemt monsters bij telers in de bewaring om de kwaliteit te monitoren met een hotbox. Dit is een ruimte met een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Onder deze omstandigheden ontwikkelen schimmels en bacteriën veel sneller en wordt duidelijk of de uien kiemkrachtig zijn of niet. 'Een goede monitoring is belangrijk voor de leverantie aan supermarkten. Als de uien uit de schuur komen en gaan kiemen, hoeft de supermarkt ze niet meer te hebben.'

Voor telers zijn er meerdere opties om aan BioQrops te leveren: op contract, vrij en ook afland. 'Niets staat vast', zegt Poppe. 'Hebben telers een perceel ingepland voor de lange bewaring, maar blijkt bij de oogst dat het product daarvoor niet goed genoeg is? Dan kan de partij altijd nog afland worden verkocht.'


Areaal biologische uien neemt in acht jaar tijd bijna 70 procent toe

De oppervlakte in Nederland waarop biologische uien worden geteeld, nam in de periode vanaf 2015 tot nu bijna 70 procent toe. In 2015 werden op 1.072 hectare biologische uien verbouwd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voorlopige CBS-cijfers laten zien dat in 2022 op 1.784 hectare biologische uien werden geteeld. In 2021 piekte het areaal op 1.806 hectare. De 1.784 hectare biologisch van dit jaar is 5,3 procent van het totaalareaal van uien in Nederland. Dat beslaat in 2022 33.200 hectare. Daarvan bestaat 5.800 hectare uit plantuien. Hoeveel plantuien in Nederland biologisch worden geteeld, is niet bekend. Naast het areaal nam ook het aantal Nederlandse bedrijven dat biologische uien in het bouwplan heeft een forse vlucht. In 2015 waren er 126 bedrijven die biologische uien verbouwden, in 2019 waren dat er al 161. Anno 2022 hebben volgens de voorlopige cijfers 199 bedrijven biologische uien in het bouwplan. De gegevens van de biologische uienteelt worden sinds 2015 door het CBS bijgehouden. Gezien de stijgende lijn in de cijfers lijkt het erop dat de biologische uiensector jarenlang de wind in de zeilen had. Vooral vanaf 2017 groeide het areaal flink door.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer