Handelsregister op de schop, gegevens boeren beter beschermd

Het kabinet gaat het handelsregister van de Kamer van Koophandel aanpassen. Dit betekent onder meer dat de gegevens van ondernemers, zoals boeren, in de toekomst beter worden beschermd en niet zomaar zijn op te vragen.

Handelsregister+op+de+schop%2C+gegevens+boeren+beter+beschermd
© John Claessens

Het register met openbare bedrijfsinformatie werd de laatste jaren steeds vaker gebruikt voor ongewenste marketing. Adresgegevens van ondernemers worden op internet gepubliceerd (doxing) en vooral steeds meer zelfstandig ondernemers hebben online en fysiek last van dreigende situaties. Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken heeft daarom nu voorstellen gedaan om misbruik zoveel mogelijk tegengaan.

Zo zet het kabinet in op betere bescherming van persoonsgegevens en komt er een rem op ongewenste directe marketing. Daarnaast wordt een nieuwe vorm ingevoerd om het handelsregister te financieren. Ondernemers die ingeschreven staan kunnen voor een jaarlijkse bijdrage volop van de handelsregisterfuncties, zoals uittreksels, gebruikmaken. Het verdienmodel van ongewenst datagebruik door derden valt hierdoor weg.

Het merendeel van de maatregelen moet eind 2025 zijn doorgevoerd. Nu worden ze gepubliceerd, zodat belanghebbenden er online op kunnen reageren. Een verbod op gebruik van gegevens uit het register voor ongewenste directe marketing wordt in een later wetsvoorstel vastgelegd.

Adriaansens benadrukt dat het mogelijk blijft om 'bepaalde gegevens te controleren om de rechtszekerheid in het economisch verkeer te behouden en fraude tegen te gaan.'


Stalbezetting

Dierenactivisten hebben de afgelopen jaren diverse veehouders opgezocht. Het bekendste voorbeeld is de stalbezetting in Boxtel in 2019. Uit onderzoek van Nieuwe Oogst bleek dat tweederde van de ondervraagde boeren een bezoek van dierenextremisten vreest.

De Kamer van Koophandel heeft weliswaar sinds twee jaar het woonadres van ondernemers en bestuurders afgeschermd, maar dat heeft de situatie voor de meeste boeren weinig veranderd. Veel boeren hebben een vestigingsadres dat gelijk is aan hun woonadres en dat vestigingsadres bleef op te vragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer