Gelderland breidt subsidieregeling wolfwerend raster uit

Gelderse houders van weidedieren kunnen vanaf donderdag subsidie aanvragen voor wolfwerende rasters. De subsidieregeling geldt nu voor heel Gelderland en voor meer dieren. De uitbreiding was eerder aangekondigd, maar nu zijn ook de voorwaarden bekendgemaakt.

Gelderland+breidt+subsidieregeling+wolfwerend+raster+uit
© Twan Wiermans

Provincie Gelderland stelt de komende drie jaar in totaal 3 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe regeling. De subsidie is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor het nemen van preventieve maatregelen in de vorm van wolfwerende rasters. Het maximale subsidiebedrag per individuele aanvraag is 20.000 euro. De subsidie geldt voor buiten verblijvende runderen, schapen, geiten, varkens, paarden, ezels, pony's, lama's, alpaca's, damherten en edelherten.

Veehouders die voor de openstelling van de regeling op 11 april investeringen voor een wolfwerend raster hebben gedaan en op dat moment niet in aanmerking kwamen voor een regeling, kunnen deze met terugwerkende kracht indienen. Het is nu ook mogelijk om voorafgaand aan de aanschaf van wolfwerende maatregelen subsidie aan te vragen. De maatregelen moeten wel binnen drie maanden zijn uitgevoerd.


De subsidie is aan te vragen via de website van de provincie. Daar staan ook de exacte voorwaarden vermeld. De nieuwe regeling is een uitbreiding van de subsidie voor schapen- en geitenhouders binnen het aangewezen leefgebied van de wolf. Voor gevallen daarbuiten was er een calamiteitenregeling. Met ingang van de nieuwe brede subsidieregeling op 11 april vervallen die twee regelingen.


Wolfvrije gebieden

De politiek in Provinciale Staten van Gelderland is overigens verdeeld over nieuwe stappen in de wolvenaanpak. Een motie om te pleiten voor een nulstand – gebieden waar geen wolven zijn toegestaan – werd door twee van de vijf coalitiepartijen niet gesteund, maar kreeg wel een nipte meerderheid.

In de motie vragen coalitiegenoten BBB, VVD en SGP samen met oppositiepartijen PVV, JA21, Forum voor Democratie en 50Plus het college om onder meer te lobbyen voor zo'n nulstand. Zoiets kan volgens internationale regels niet, omdat landen de wolf juist moeten beschermen. Dat is ook de reden dat coalitiepartijen CDA en ChristenUnie de motie niet steunen.

Wolfvrije gebieden blijken volgens CDA-Statenlid Arjan Tolkamp juridisch 'volstrekt onhaalbaar'. Hij vindt dat de motie doet alsof een nulstand wel degelijk kan. Fractievoorzitter Freek Rebel van de ChristenUnie noemt een nulstand 'op dit moment helemaal niet relevant. We kunnen nu niet eens beheren.'

Het Gelderse college pleit al langer in Den Haag en Brussel voor het beheren van de wolf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer