Jagers luiden de noodklok over provinciale regelgeving ganzenbeheer

De provinciale regelgeving voor het beheer van vooral grauwe ganzen wordt voor veel jagers onwerkbaar, stelt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Zij ziet meer in de bestrijding buiten de broedperiode door de vogels op de wildlijst te zetten.

Jagers+luiden+de+noodklok+over+provinciale+regelgeving+ganzenbeheer
© Twan Wiermans

Van de ruim 44 miljoen euro aan gewasschade in 2022 kwam ruim 35 miljoen euro op het conto van de grauwe gans, brandgans en kolgans. Jagers werken graag mee om landbouwschade te voorkomen, maar er zijn betere manieren om het beheer van de ganzen vorm te geven, stellen zij.

Door de ganzen op de wildlijst te zetten, kunnen deze vogels ook worden bejaagd in de periode dat ze niet op het nest zitten, in de rui zijn of jongen hebben. Op die momenten, in de schoontijd, willen jagers liever geen dieren bejagen, omdat dan de kans bestaat dat jongen ouderloos achterblijven.


Friesland

In de provincie Friesland zien de jagers daarom voorlopig af van het ganzenbeheer. Ze zijn bang onbedoeld gebiedsovertredingen te begaan en kunnen zo hun jachtakte kwijtraken.

Jagers in andere provincies hebben te maken met ganzenbeheerteams die het niet zo nauw nemen met de gedragscode van de jagers. Om de ganzenpopulatie in een gebied naar beneden te brengen, willen sommige overheden dat de beheerteams ook broedende ganzen en hun jongen schieten.


Lokmiddelen

Daarbij komen ganzen niet gemakkelijk voor de loop. Om de kans dat ze binnen schootsafstand komen te vergroten, zijn er verschillende lokmiddelen op de markt. Provincies staan het niet altijd toe om deze lokmiddelen toe te passen. Dat maakt het lastiger om het vastgestelde beheerdoel te behalen.

'Wanneer jagers wel alle beschikbare lokmiddelen mogen gebruiken, kan het beheer van ganzen beter worden uitgevoerd', stelt directeur Willem Schimmelpenninck van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer