Komende maanden jacht op ganzenkoppels op Texel

Koppelafschot van ganzen vindt de komende drie maanden plaats op Texel. De Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Holland neemt deze maatregel vanwege de toenemende schade van ganzen aan kwetsbare natuur en landbouwgewassen.

Komende+maanden+jacht+op+ganzenkoppels+op+Texel
© FBE Noord-Holland

De ganzenpopulatie op het Waddeneiland nam de afgelopen jaren explosief toe: van ruim 7.000 in 2017 tot ruim 13.000 vorig jaar. Daardoor neemt ook de schade die de vogels aanrichten toe. Rietkragen worden weggevreten, zeldzame vegetatie wordt vertrapt en duinwateren worden voedselrijker door ganzenpoep. Ook de vraatschade aan gewassen wordt op Texel elk jaar groter.

In de maanden februari, maart en april vindt afschot plaats. De focus ligt op 'koppelafschot' in de periode waarin de ganzen koppels vormen. Hierbij wordt één gans van een koppel geschoten, waardoor het paar niet tot broeden komt. Beroepsjagers van FBE Noord-Holland voeren deze taak uit onder onder strikte voorwaarden.

FBE Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de wildbeheereenheid en LTO werken samen om de ganzenpopulatie in te dammen. Uit een Passende Beoordeling blijkt dat koppelafschot de beste manier is om het probleem te tackelen. In zo'n natuuronderzoek bekijken deskundigen welke methode effectief is en voor zo min mogelijk verstoring zorgt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer