Continu controle op zaaidiepte uien

Voor een goede start van het groeiseizoen van zijn zaaiuien controleert akkerbouwer Jean van den Hove uit het Limburgse Margraten nauwkeurig of de zaaidiepte op orde is.

Continu+controle+op+zaaidiepte+uien
© Twan Wiermans

'Aan de instelling van de zaaimachine besteden we altijd veel aandacht. Het is vooral belangrijk dat het zaaizaad op de vaste ondergrond komt te liggen en daardoor optimaal kan profiteren van de capillaire werking van de grond. Dit voor het geval we weer een droge periode krijgen', verklaart Van den Hove. 'Maar voorlopig is het nog vochtig genoeg.'

De Limburgse akkerbouwer zaaide donderdag zijn eerste uien op een perceel in de buurt van Sibbe. De uien komen op bietenland. Op basis van de principes van niet-kerende grondbewerking heeft Van den Hove na de oogst van de suikerbieten het perceel alleen losgetrokken met een woelpoot. Vervolgens is vorige week de bovenlaag oppervlakkig bewerkt met een rotorkopeg. De bovengrond kon enkele dagen opdrogen, totdat de omstandigheden goed genoeg waren voor de inzaai van de uien.


Geen zaaizaad in middelste element

'Wij gaan uit van een zaaidiepte van 1,5 tot 2 centimeter', zegt de akkerbouwer. Over de zaaiomstandigheden op de middelzware Zuid-Limburgse lössgrond is hij goed te spreken. Hij verwacht zaterdag zijn totale uienareaal van zo'n 9 hectare in de grond te hebben. Het teeltsysteem bestaat uit bedden van 1,50 meter breed met vijf rijen. 'Onze zaaimachine neemt 3 meter mee in één werkgang. In het middelste zaai-element zit geen zaaizaad', zegt de ondernemer.

Van den Hove zaait dit jaar gele uien van het ras Hyfive. Hij had graag geprimed zaaizaad willen gebruiken voor een vlotte kieming en ontwikkeling van het uiengewas. 'Dat was wel de bedoeling, maar helaas was het geprimed zaaizaad in december al uitverkocht. We moeten het daarom nu doen met standaard zaad.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer