Landbouwsectoren zoeken samen naar personeel

Alle agrarische sectoren lanceren samen het nieuwe arbeidsmarktplatform Beter Uitzicht om werkzoekenden enthousiast te maken voor een functie in de land- en tuinbouw.

Landbouwsectoren+zoeken+samen+naar+personeel
© Vidiphoto

Op het platform vinden bezoekers inspiratieverhalen van mensen die de overstap al hebben gemaakt, een keuzehulp die hen naar passende functies wijst en een vacaturebank. Werkgevers uit de primaire sector kunnen gratis vacatures plaatsen. Een advertentiecampagne moet bezoekers via sociale media en fysieke buitenreclame naar de website trekken.

Volgens Eric Douma, portefeuillehouder Ondernemerschap en Onderwijs bij LTO Nederland, speelt het platform met de bijbehorende campagne in op de stijgende behoefte aan personeel zonder groene opleiding. Werkgevers staan te springen om goed personeel, stelt hij. 'Het komt steeds vaker voor dat agrarische werkgevers mensen van buiten onze sector aantrekken om vacatures te vervullen.'

Douma vindt het belangrijk dat alle sectoren zich verbonden hebben aan dit platform. 'Alle sectoren hebben ook een eigen pagina op het platform gekregen. Samen hebben we een sterker verhaal en kunnen we meer geluid maken om werknemers naar onze sector te trekken.'


Gratis vacatures

Met de website en de campagne Beter Uitzicht willen de LTO-organisaties werkgevers helpen om nieuwe werknemers aan te trekken. Werkgevers kunnen gratis vacatures plaatsen op het platform. Groot voordeel voor werkgevers is dat hun vacature als extra service wordt doorgeplaatst naar relevante andere vacaturesites.

De gezamenlijke vacaturebank moet naast de steun aan de individuele werkgever het signaal afgeven dat de landbouw een sector is die werknemers zoekt. Douma: 'Op dit moment verwijzen partijen als het UWV nauwelijks door naar vacatures in onze sector, omdat zij gewoonweg geen beeld hebben van welke vacatures er zijn. Dat willen we veranderen.'

Projectleider Mirthe Post van LTO Noord zegt dat er drie uitgangspunten zijn gekozen voor het verhaal van de agrarische sector. 'Uit eigen onderzoek blijkt dat mensen die openstaan voor onze sector, zich vooral aangetrokken voelen door het werken in verbinding met de natuur of dieren, veel afwisseling en vrijheid in het werk en het feit dat werk in onze sector ertoe doet.'


Verhalen van zijinstromers

Dat zijn zaken waar alle sectoren zich in herkennen, stelt Post. 'Wij bieden werknemers letterlijk en figuurlijk een beter uitzicht.' Uit het onderzoek blijkt volgens haar ook dat de meeste mensen niet negatief staan tegenover werken in de land- en tuinbouw, maar dat er vooral grote onbekendheid is. 'Daarom vertellen verschillende zijinstromers op het platform hoe zij de overstap hebben ervaren en hoe de agrarische sector hen bevalt.'

Beter Uitzicht is een samenwerking tussen alle verschillende sectoren binnen de land- en tuinbouw. Het platform en de campagne worden gefinancierd vanuit Colland Arbeidsmarkt en LTO Noord. Het project wordt uitgevoerd door LTO Noord, in samenwerking met de andere LTO-organisaties en vaktechnische organisaties. Aan de totstandkoming van het platform heeft een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit alle sectoren meegewerkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer