Meer ziekteverzuim in landbouwsector in afgelopen kwartaal

Het ziekteverzuim in de landbouwsector is in het derde kwartaal van 2022 licht gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder, van 3,1 naar 3,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag bekend zijn gemaakt.

Meer+ziekteverzuim+in+landbouwsector+in+afgelopen+kwartaal
© Eigen Foto

Met name langdurige uitval onder jonge medewerkers neemt zorgwekkend toe. 'Dit percentage blijft zorgelijk. Door de tekorten aan personeel is de werkdruk in veel bedrijven hoog, waardoor het risico op uitval kan toenemen. Dit maakt het belang van preventie en re-integratie alleen maar groter', zegt Paul Lammerts, adviseur loondoorbetaling bij ziekte bij het gelijknamige project van MKB-Nederland/VNO-NCW en het ministerie van SZW.

Overigens ligt het percentage verzuim in de landbouwsector lager dan gemeten over alle sectoren, waar het gemiddelde in het derde kwartaal op 4,8 procent lag.



Lammerts maakt zich vooral zorgen over de jongere generatie. 'Langdurige uitval neemt toe, maar is vooral onder jonge medewerkers zorgwekkend. Steeds meer jongeren kampen met psychische klachten, wat ook op de werkvloer steeds zichtbaarder wordt. Uit recent onderzoek van TNO over 2022 blijkt dat zelfs één op de vier medewerkers tussen de 18 en 34 jaar met burn-outklachten kampt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer