Raad van State zet agrariërs in Dronten klem

De woonunits voor het huisvesten van arbeidsmigranten aan de Roodbeenweg in het Flevolandse Dronten hebben agrariërs rondom het perceel in grote vertwijfeling gebracht.

Raad+van+State+zet+agrari%C3%ABrs+in+Dronten+klem
© Dirk Hol

Het spuitseizoen is begonnen en de agrariërs moeten hun gewassen kunnen bespuiten met gewasbeschermingsmiddelen. Maar de woonunits staan op een kortere afstand dan de Raad van State verantwoord vindt voor de gezondheid van de arbeidsmigranten. Toch besliste de Raad van State vrijdag dat de woonunits voorlopig gebruikt mogen worden. Voor de agrariërs is het nu kiezen uit twee kwaden.

Blijven de agrariërs bij het bespuiten van hun gewassen op verantwoorde afstand van de woonunits, dan wordt een gedeelte van hun gewassen niet beschermd. Met als gevolg een slechte oogst en minder opbrengsten. Spuiten de agrariërs wel gewoon al hun gewassen en dus ook die gewassen op kortere afstand van de woonunits, dan dreigt een schadeclaim van de eigenaar van de woonunits.


Precies om die reden vroegen de agrariërs aan de Raad van State om het gebruik van de woonunits binnen de spuitzones te verbieden. Maar de raad heeft dat verzoek afgewezen. Volgens de Raad van State is de eigenaar van de woonunits wel een procedure begonnen om het bespuiten dicht bij de woonunits te verbieden, omdat anders een schadeclaim volgt, maar de uitkomst van die procedure laat nog lang op zich wachten. Voor die tijd zal de raad al een definitief oordeel hebben gegeven over de vraag of de woonunits wel mogen blijven staan.

De Raad van State besliste vorig jaar al dat de woonunits voorlopig mochten blijven staan. Sindsdien is er niets wezenlijks veranderd in de situatie van de agrariërs. Ook toen kwam de raad al na een belangenafweging tot het oordeel dat de woonunits beperkingen opleveren voor de agrariërs en dat dat voorlopig moet worden geaccepteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer