Uitzendbureau krijgt boete voor illegale inzet Oekraïners

De Nederlandse Arbeidsinspectie pakt een uitzendbureau aan dat 27 Oekraïense vrouwen illegaal heeft laten werken voor een bloemenbinder in Noord-Holland.

Uitzendbureau+krijgt+boete+voor+illegale+inzet+Oekra%C3%AFners
© Twan Wiermans

De Arbeidsinspectie meldt dat het bijzonder is dat het uitzendbureau deze fout begaat, omdat er een ruimhartige regeling is voor vluchtelingen uit Oekraïne. Onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne mogen vluchtelingen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning. De werkgever hoeft dan alleen een melding te doen bij het UWV.

Daar was volgens de Arbeidsinspectie in deze zaak geen sprake van. Het betreffende uitzendbureau wierf in Oekraïne mensen om in Nederland te komen werken. De Oekraïners stapten in eigen land in een busje en betaalden tot wel 400 euro aan bemiddelingskosten. Ze reisden vervolgens naar Nederland en stonden de volgende dag bloemen te binden. Het noodzakelijke papierwerk moest dan nog worden geregeld.

Vermoedelijk hield het uitzendbureau ook meer loon in voor de huisvesting dan is toegestaan, schrijft de inspectiedienst. Daarnaast lijkt het erop dat werknemers contant of soms zelfs niet werden uitbetaald en dat sommigen veel meer uren dan is toegestaan per dag moesten werken. Zowel het uitzendbureau als de bloemenbinder ontvangt daarvoor een boeterapport.


Melding van gemeente

De zaak kwam aan het licht door een melding van gemeente Bergen. Die seinde de Arbeidsinspectie in toen er vijftien mensen tegelijk werden ingeschreven op één woonlocatie die ook allemaal voor hetzelfde uitzendbureau werkten. De Arbeidsinspectie gaat niet over huisvesting, maar zegt wel intensief te controleren op arbeidsmarktfraude en arbeidsomstandigheden en begon daarom een onderzoek.

De Arbeidsinspectie doet nu verder onderzoek naar de werktijden van de werknemers. Een van de Oekraïners heeft al verklaard meer dan zeventien uur per dag te werken. De rusttijd was minimaal. Dat zou een overtreding van de Arbeidstijdenwet betekenen. Ook wordt nog gekeken naar mogelijke overtredingen van de Wet minimumloon en het onterecht inhouden van voorschotten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer