Boeren en huisvester arbeidsmigranten in de clinch om spuitzone

Boeren en tuinders in het Flevolandse Dronten hebben de Raad van State donderdag gevraagd een einde te maken aan de huisvesting van meer dan zestig arbeidsmigranten op een perceel aan de Roodbeenweg.

Boeren+en+huisvester+arbeidsmigranten+in+de+clinch+om+spuitzone
© Dirk Hol

De woonunits waar de arbeidsmigranten zijn ondergebracht, staan binnen de spuitzone van 50 meter die de Raad van State als vuistregel hanteert. De gemeente Dronten vindt het ook een ongewenste situatie. 'Maar het is tijdelijk', aldus een woordvoerder. Volgens hem komt deze situatie op meer plekken in Dronten voor. De gemeente tilt daar niet zwaar aan. Voorlopig doet ze niets voordat de raad een definitief oordeel heeft gegeven in deze zaak. Dat kan zo nog een jaar duren.

De bezwaarmakers – fruittelers en akkerbouwers rondom het perceel van de arbeidsmigranten – haalden eerder hun gelijk bij de Utrechtse rechtbank. Die constateerde dat voor de toelating van de woonunits binnen de 50 meterzone een onderzoek naar de verspreidng van gewasbeschermingsmiddelen was gebruikt, dat eerder door de Raad van State ongeschikt was genoemd.

De gemeente weigerde daarop een vergunning te verlenen voor de units binnen die zone. Maar de voorzieningenrechter van de raad besliste een jaar geleden dat de arbeidsmigranten er voorlopig toch konden blijven wonen. De uitspraak van de Utrechtse rechtbank werd geschorst.


Opheffing schorsing

De bezwaarmakers vroegen de raad vandaag om die schorsing op te heffen, zodat de gemeente de woonunits snel moet ontruimen. Ze vinden dat er sprake is van een urgente situatie. Het spuitseizoen staat voor de deur. Bovendien heeft de eigenaar van het perceel met de arbeidsmigranten een procedure aangespannen om een spuitverbod voor de agrariërs te krijgen. Daarnaast dreigt hij met een schadeclaim.

Maar de advocaat van de eigenaar stelt dat er helemaal geen urgentie is. Het zal volgens hem nog lang duren voordat er een uitspraak komt in die zaak. Opheffing van de schorsing is daarom niet gewenst en niet nodig, stelt hij.

De eigenaar verklaarde zelf bij de Raad van State dat het om biologische boeren gaat die met ongevaarlijke middelen spuiten. Hij verdenkt zijn buren er ook van met opzet fruitbomen te hebben geplant, om de huisvesting van arbeidsmigranten op afstand te houden vanwege eerdere overlast.

Intussen heeft de gemeente wel een vergunning verleend voor woonunits waarin nog eens 120 arbeidsmigranten een plek krijgen. Die units staan buiten de spuitzone. De raad oordeelt binnen twee weken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer