Uien zaaien op zware Groningse klei gaat net

Loonbedrijf Haaijer uit het Groningse Veelerveen zaaide in het paasweekend 21 hectare uien bij akkerbouwer Cars Huisman in Finsterwolde, zo'n 20 kilometer noordelijker. Ondanks de nattigheid vielen de zaaiomstandigheden niet tegen.

Uien+zaaien+op+zware+Groningse+klei+gaat+net
© Koos v.d. Spek

Op de zware kleigrond in het Oldambt is door het weer van afgelopen tijd een harde bovenlaag ontstaan. Dat maakte het zaaien en bedekken van het uienzaad moeilijker. Om het land zaaiklaar te maken, hing René Haaijer van het gelijknamige loonbedrijf een wiedeg voorin de trekker om de korst te breken en ervoor te zorgen dat het zaad mooi zou worden bedekt.

Doordat het klaarleggen en zaaien plaatsvond in één werkgang, werden diepe sporen voorkomen. Volgens Haaijer is de ondergrond namelijk nog erg nat. 'Maar het zaaien ging eigenlijk boven verwachting goed. Zaterdagmiddag zijn we begonnen en zondag aan het eind van de middag waren we klaar. Normaal gesproken zou het qua omstandigheden mooier zijn om nog even te wachten, maar gezien de weersvoorspellingen van de komende twee weken ben ik blij dat deze uien er nu in zitten', licht de ondernemer toe.


20 millimeter regen

Sinds zondagavond is er weer 20 millimeter regen op het perceel gevallen. Volgens Huisman hebben de buien ervoor gezorgd dat de gootjes na het zaaien mooi zijn dichtgevallen. 'Laat het nu maar groeizaam weer worden', zegt de akkerbouwer, die koos voor gele uien van het ras Hypark en het rode ras Red Tide.


'Hopelijk blijft het de komende periode redelijk droog, zodat ik binnenkort ook de suikerbieten kan zaaien. Daarvoor moet ik eerst nog een voorbewerking doen. Het land is nu niet vlak genoeg om mooi te kunnen zaaien', geeft Huisman aan.


De Treffler-wiedeg voorop de trekker breekt de korst open.
De Treffler-wiedeg voorop de trekker breekt de korst open. © Koos v.d. Spek

Haaijer meldt dat nu zo'n 30 procent van het beoogde uienareaal van zijn klanten in Groningen, Drenthe en net over de grens in Duitsland in de grond zit. 'Vergeleken met vorig jaar lopen we voor op schema. Toen kwam de zaai pas in de tweede week van april op gang.'

Dit voorjaar heeft Haaijer de eerste uien half maart gezaaid. Die staan nu al boven. Al wil dat volgens de loonwerker niet zeggen dat het een vroeg jaar wordt. 'Er zijn ook best wat percelen die nog lang niet bekwaam zijn. Maar wat erin zit, zit erin.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer