VVAK stelt emissieprotocol verplicht

Voor hun VVAK-certificering moeten akkerbouwers vanaf dit jaar verplicht een emissieprotocol uitvoeren. Het doel daarvan is dat zij maatregelen nemen om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater verder te beperken.

VVAK+stelt+emissieprotocol+verplicht
© Nieuwe Oogst

Akkerbouwers kunnen een gratis applicatie voor een emissieprotocol downloaden via de website van Farmmaps. Geert Pinxterhuis, projectleider Actieplan Plantgezondheid bij BO Akkerbouw, vertelde deze week tijdens het webinar 'Middelenpakket uit de sloot' over het verplichte emissieprotocol.

Volgens Pinxterhuis is de opname van het protocol in de VVAK-certificering vooral bedoeld om akkerbouwers meer bewust te maken van de eigen mogelijkheden om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen verder terug te dringen. De focus in de protocollen van Farmmaps ligt zowel bij emissieroutes op het erf als bij de afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen vanaf de percelen.


Meer middelen kwijtraken

'We weten dat akkerbouwers in de praktijk al veel doen aan emissiebeperking. Echter worden ook nog steeds op gebiedsniveau normoverschrijdingen geconstateerd van middelen die veelal in de akkerbouw worden gebruikt. Het betekent dat er collectief nog iets moet gebeuren. Als het ons niet lukt om de waterkwaliteit op orde te brengen, dan worden van bovenaf maatregelen opgelegd en dreigen we nog meer middelen kwijt te raken', stelt Pinxterhuis.

Het uitvoeren van een emissieprotocol voor de VVAK-certificering geldt als verplichting, de geadviseerde maatregelen zijn dat niet. 'We merken dat het lastig is om ook de laatste akkerbouwers te overtuigen van de noodzaak om met zijn allen te werken aan emissiereductie. Hopelijk draagt dit protocol daaraan bij en biedt het voor elke akkerbouwer de juiste maatregelen om normoverschrijdingen in de toekomst te voorkomen.'


Bekijk ook het webinar Emissiereductie: 'Middelenpakket uit de sloot' terug van LTO Nederland, BO Akkerbouw en Delta Agrarisch Waterbeheer. Dit webinar werd gehouden op woensdag 27 maart 2024.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer