Flinke omzetdaling voor Ausnutria in 2023

De omzet van Ausnutria is vorig jaar met 11,7 procent gedaald tot 931 miljoen euro. De winst van de producent van baby- en kindervoeding daalde met 24,9 procent naar 22 miljoen euro.

Flinke+omzetdaling+voor+Ausnutria+in+2023
© Nieuwe Oogst

Voor de afzet van baby- en kindervoeding is Ausnutria in grote mate afhankelijk van China als afzetmarkt. Sinds enkele jaren daalt de vraag vanuit dat land door een afnemende economische groei, dalend geboortecijfer en toenemende lokale concurrentie. Dit heeft een significant effect op de resultaten. Goed nieuws is wel dat de markt in China zich in een consolidatiefase bevindt. De verwachting is dat het geboortecijfer niet verder daalt, maar de komende jaren weer iets toeneemt.

Voor toegang tot de Chinese markt gelden strikte regels en wetten. Deze zijn vorig jaar verder aangescherpt. Ausnutria heeft inmiddels de merken voor deze markt opnieuw geregistreerd en heeft er vertrouwen in dat het de positie in deze markt kan versterken, zeker voor producten op basis van geitenmelk.


Herstel verwacht

Topman Bart van der Meer geeft aan dat dit jaar wordt ingezet op efficiencyverbeteringen en kostenbesparingen. Als gevolg van veranderende marktomstandigheden kondigde Ausnutria vorig jaar aan de productiecapaciteit in Leeuwarden te verlagen. Begin dit jaar volgde de aankondiging dat de fabriek in Ommen eind dit jaar sluit en honderdvijftig arbeidsplaatsen komen te vervallen in Kampen.

Naast anticiperen op veranderende marktomstandigheden en het aanpassen van de productiecapaciteit per locatie, werkt Ausnutria aan herijking van de bedrijfsstrategie. Daarin zijn de noodzaak tot kostenbesparingen en efficiëntieverhoging speerpunten. Bovendien spelen hogere kwaliteitseisen, duurzaamheid en hogere procesbetrouwbaarheid een rol.

De bouw van Ausnutria's nieuwe fabriek in Heerenveen is inmiddels afgerond. Na een uitgebreide testfase zal de vestiging in Heerenveen, samen met de fabriek in Kampen, de activiteiten van de fabriek in Ommen overnemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer