Sociaal plan Ausnutria, stakingen voorlopig van de baan

De vakbonden CNV en FNV hebben donderdag een akkoord bereikt met zuivelproducent Ausnutria over een sociaal plan. Daarmee zijn nieuwe acties voorlopig van de baan. Eerst worden de leden geraadpleegd over het resultaat. Ausnutria moet reorganiseren, nadat de vraag vanuit China naar baby- en kindervoeding is gekrompen.

Sociaal+plan+Ausnutria%2C+stakingen+voorlopig+van+de+baan
© Twan Wiermans

Werknemers van Ausnutria, producent van baby- en kindervoeding op basis van geiten- en koeienmelk, hebben afgelopen weken meerdere keren gestaakt voor een beter sociaal plan. De fabriek in het Overijsselse Ommen wordt eind dit jaar gesloten, waarbij volgens de producent 79 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Bij een reorganisatie in het Overijsselse Kampen vervallen nog eens 11 arbeidsplaatsen, terwijl er vier nieuwe werkplekken komen. Die worden eerst aan de boventallige medewerkers aangeboden. In Leeuwarden verdwijnen nog eens 60 banen. Hier wordt de vijfploegendienst teruggebracht naar een drieploegendienst.


Om te komen tot een betere ontslagvergoeding, waren er stakingsacties bij de zuivelverwerker. Het leidde volgens Rick Pellis, onderhandelaar van CNV Vakmensen, tot een mooi akkoord dat positief wordt voorgelegd aan de leden. 'Het zwaarste onderwerp was de ontslagvergoeding. We zijn nu uitgekomen op 2,7 keer de wettelijke transitievergoeding. Bovendien geldt het sociaal plan twee jaar, dus tot maart 2026. Dit brengt hopelijk ook wat rust in de organisatie.’

De vakbonden leggen het akkoord komende weken voor aan de leden. De acties zijn tot die tijd opgeschort.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer