Flevolandse akkerbouwer pioniert met zoete aardappelen

Akkerbouwer Thijs Koenraadt uit het Flevolandse Espel teelt sinds zes jaar zoete aardappelen. Hij is een van de weinigen in Nederland. 'Het is een vrij uitdagende en kostbare teelt', vindt hij.

'Het is een gewas dat het normaal gesproken niet goed doet in Nederland. Om de warmte erin te krijgen, gebruiken wij een biologisch afbreekbaar folie over de rug. We hebben veel aanpassingen gedaan in de teelt. Daardoor hebben we een kwalitatief hoogwaardig product kunnen realiseren', zegt Koenraadt.

Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Dit gewas binnen het bedrijf levert dan ook nog geen winst op. 'Grote uitdagingen van deze teelt zijn goed kunnen oogsten, optimale bewaring zonder verliezen en kwaliteitsproblemen en goed kunnen wassen van de zoete aardappel. De schil is gevoelig', licht de akkerbouwer toe.

Het plantmateriaal komt van verschillende Europese bedrijven. In de tweede week van mei wordt 32 hectare geplant. De afzet gaat naar de Nederlandse retail, maar het eigen merk Polderjongens is volop in ontwikkeling. 'De Nederlandse retail toont steeds meer interesse', merkt Koenraadt. 'Ik verwacht dat we in de toekomst zeker naar een rendabele teelt kunnen gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer