Gedaalde melkprijs reden voor lager saldo in 2023

De kosten voor melkveehouders zijn vorig jaar vrijwel gelijk gebleven aan een jaar eerder, terwijl de melkopbrengsten in diezelfde periode met circa 9 euro per 100 kilo zijn gedaald. Daardoor lag het saldo in 2023 ruim 830 euro per koe lager dan in 2022. Dit blijkt uit referentiecijfers van de Melkveemonitor van accountants- en adviesorganisatie Abab over 2023.

Gedaalde+melkprijs+reden+voor+lager+saldo+in+2023
© Twan Wiermans

De veestapel van de referentiebedrijven van Abab nam vorig jaar met drie melkkoeien toe. De totale hoeveelheid melk groeide per bedrijf met circa 40.000 kilo. Verder blijkt dat de hoeveelheid melk die per koe werd afgeleverd met circa 80 kilo steeg. De vet- en eiwitgehaltes in de melk namen ook toe, waardoor de afgeleverde hoeveelheid vet en eiwit per koe 20 kilo hoger lag dan in 2022.

Het saldo per koe is in 2023 met ruim 830 euro gedaald. Dat komt grotendeels doordat de melkomzet per koe 761 euro lager was. Ook daalde de post 'omzet en aanwas' per koe als gevolg van iets lagere prijzen voor slachtvee. De veekosten zijn met circa 10 procent gestegen. Prijsstijgingen en inflatie zijn waarschijnlijk de belangrijkste oorzaken.


Meer krachtvoer

De krachtvoerkosten per koe bleven vrijwel gelijk. De gemiddelde prijs van mengvoer en droge grondstoffen was vorig jaar circa 2,50 per 100 kilo lager dan in 2022. Daartegenover staat dat circa 2 procent meer is gevoerd. Dat zorgt ervoor dat de krachtvoerkosten per koe of per 100 kilo melk licht daalden.

De voorraadveranderingen voor ruwvoer zijn nog niet verwerkt in de referentiecijfers. De verwachting is dat in 2023 de voorraden zijn aangevuld. Wanneer deze gewaardeerd zijn, vallen de werkelijke ruwvoerkosten wat lager uit. Op basis van de aangekochte partijen ruwvoer zijn ook de ruwvoerkosten vrijwel gelijk aan 2022.

Bij de beoordeling van de overige directe kosten valt op dat de teeltkosten met 0,80 euro per 100 kilo melk zijn afgenomen, vooral door een prijsdaling van kunstmest. De energiekosten zijn met 19 procent gedaald en de mestafzetkosten namen met 19 procent toe. De overige bedrijfskosten bleven vrijwel onveranderd.


Effect rentestijging

Het effect van de sterk gestegen rentetarieven is beperkt zichtbaar in de cijfers. Voor een groot deel zijn de rentekosten gebaseerd op lopende afspraken en renteafspraken die net voor de stijging van de rente zijn gemaakt. Het effect van de rentestijging heeft in 2024 en de komende jaren waarschijnlijk meer impact.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer