Arla Foods keert melkveehouders 270 miljoen euro extra uit

Zuivelcoöperatie Arla Foods keert zijn melkveehouders 270 miljoen euro extra uit via de nabetaling. Dat heeft het Zweeds-Deense bedrijf donderdag bekendgemaakt. De nabetaling is volgens de directie van Arla mogelijk vanwege 'solide resultaten' in 2023.

Arla+Foods+keert+melkveehouders+270+miljoen+euro+extra+uit
© Twan Wiermans

De coöperatieleden ontvangen een nabetaling van 2,07 eurocent per geleverde kilo melk in 2023. Per melkveehouder wordt gemiddeld 34.000 euro extra uitgekeerd. 'Ik ben blij dat we onze coöperatieleden zo'n groot deel van onze nettowinst kunnen teruggeven', zegt Mark Boot in een persverklaring. Hij is managing director van Arla Foods Nederland. 'De nabetaling van 2,07 eurocent per kilo ligt namelijk ruim boven de 1,5 eurocent pr kilo die we hebben toegezegd in ons consolideringsbeleid. Hiermee maken we het veehouders makkelijker om investeringen te doen, zoals het verder verduurzamen van hun boerderijen.'

De nabetaling van 270 miljoen euro voor de coöperatieleden is afkomstig uit de nettowinst uit 2023 van in totaal 380 miljoen euro. Arla vindt het een hoge nabetaling en spreekt van een 'concurrerende melkprijs'. De directie stelt dat Arla Foods er financieel sterk voor staat. Het resterende deel van de nettowinst voegt Arla Foods toe aan het eigen vermogen en wordt gebruikt voor toekomstige investeringen.


Gemiddelde hoeveelheid

De nabetaling van 2,07 eurocent per kilo melk is opgebouwd uit een nabetaling van 1,93 eurocent per kilo melk en de rente op individueel ingebracht kapitaal van 0,14 eurocent per kilo melk. In 2023 was de gemiddelde hoeveelheid geleverde melk per coöperatielid 1,64 miljoen kilo.


In september 2023 is al een tussentijdse nabetaling gedaan. Die nabetaling bedroeg 1 eurocent per kilo geleverde melk voor de eerste zes maanden van 2023. Op het totale melkvolume voor heel 2023 komt dit overeen met 0,5 eurocent per kilo melk. De resterende nabetaling ontvangen coöperatieleden in maart 2024 van Arla Foods. Per melkveehouder berekent Arla Foods de exacte nabetaling aan de hand van de geleverde melk in 2023.

Arla Foods is een internationale zuivelcoöperatie met achtduizend melkveehouders in Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België en Luxemburg. De coöperatie is de grootste producent van biologische zuivel ter wereld. In Nederland verkoopt Arla Foods de merken Arla biologisch, Arla Skyr, Arla Lactofree, Melkunie, Melkunie Protein, Melkunie Breaker, Apetina, Lurpak en Castello.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer