Aardpeer zoekt 3,5 miljoen euro voor grond natuurvriendelijke boeren

De maatschappelijke coalitie Aardpeer wil 3,5 miljoen euro ophalen voor de aankoop van landbouwgrond waarvan het de bedoeling is die beschikbaar te stellen aan drie natuurvriendelijke agrarische bedrijven.

Aardpeer+zoekt+3%2C5+miljoen+euro+voor+grond+natuurvriendelijke+boeren
© Aardpeer

Het gaat om biologisch teler Jelle Knoot in het Zuid-Hollandse Numansdorp (foto), De Jonge Voedselbosboeren in het Gelderse Elst en Burgerboerderij de Patrijs in het Gelderse Laren, door Aardpeer ook wel 'toekomstboeren' genoemd. De gronden worden tegen eerlijke voorwaarden en voor een realistische prijs verpacht aan de boeren.

De Samen voor Grond III obligaties worden via het platform van duurzaaminvesteren.nl aangeboden en kosten 250 euro per stuk. De jaarlijkse rente is 1 procent. 'Plus een enorm rendement in natuurherstel, biodiversiteitsverrijking en eerlijk geproduceerd voedsel', stelt Aardpeer. De boeren lopen zo niet aan tegen de gecombineerde negatieve effecten van de hoge grondprijs in Nederland en de lage voedselprijs. De obligaties hebben een looptijd van twaalf jaar.

Het doel is om de 3,5 miljoen euro die nodig is voor de aankoop van landbouwgrond binnen zes weken op te halen. Vanaf vanaf donderdag 29 februari krijgen burgers en maatschappelijke organisaties de mogelijkheid om obligaties te kopen.


Geen verhouding

Danielle de Nie, medeoprichter van Aardpeer: 'Grond is duur en wordt steeds duurder, net als de huizenmarkt. Boeren die natuurvriendelijk willen boeren, komen hierdoor in de klem. De opbrengsten staan in geen verhouding tot de grondprijs. Of andersom: de grondprijs staat in geen verhouding tot wat er op natuurvriendelijke manier geproduceerd kan worden. Door grond uit het economisch systeem te halen, biedt Aardpeer natuurvriendelijke boeren de kans om op een eerlijke manier te ondernemen.'

Aardpeer, opgericht in 2021, is een initiatief van stichting BD Grondbeheer, stichting Herenboeren Nederland, stichting Wij.land en Triodos Regenerative Money Centre. De organisatie heeft met de eerdere 'Samen voor Grond' obligaties tot nu toe 10,1 miljoen euro opgehaald. Beleggers zijn particulieren, maatschappelijke organisaties zoals Vogelbescherming Nederland en stichting Landschapsbeheer Gelderland en institutionele beleggers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer