'Maak 'boeren met de natuur' tot doel'

De land- en tuinbouw moet inzetten op 'boeren met de natuur'. Emissiearm produceren is dan haalbaar, betoogt Wigle Vriesinga.

%27Maak+%27boeren+met+de+natuur%27+tot+doel%27
© Twan Wiermans

De mens en zijn eten heeft door de eeuwen heen een revolutie doorgemaakt. We zijn van jager naar intensieve landbouw gegaan. Het systeem van 'de boer voedt het bodemleven en het bodemleven voedt de plant' is geworden 'de boer voedt de plant met kunstmest'. Dit systeem geeft grote verliezen van stikstof naar lucht, oppervlaktewater en grondwater en geeft voor de boer een hoge kostprijs.

Anno 2022 is er een patstelling tussen de overheid en de landbouwsector. Het milieu en de boeren zijn de verliezers. Wie zijn de winnaars? De personen en instellingen die hun verdienmodel hebben dankzij de milieudoelstellingen van de overheid, doelen die niet worden gehaald in de praktijk. Dit komt door de wetgeving en emissiearme technieken, die de biologie uit balans brengen.


Klimaatdoelen

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moet de landbouw emissiearm produceren. De overheid heeft allemaal doelstellingen voor emissie vastgesteld. Daar is niets mis mee, die moeten ook worden gehaald. Diezelfde overheid heeft wetgeving gemaakt op basis van 'de biologie is onderschikt aan de techniek'. Deze wetgeving zorgt ervoor dat de landbouw nooit aan de doelstelling 'emissiearm' kan voldoen.

De boer is niet meer het milieuprobleem, maar de oplossing voor het milieuprobleem

Wigle Vriesinga, De Koolstofkring

Dat kan anders. De mensheid kan het tijdperk ingaan van 'boeren met de natuur'. De natuurlijke hulpbronnen zoals zonne-energie, bodemleven en gerijpte organische stof werken gratis voor de boer. Om te werken met de kracht van de natuur, zijn enkele hoofdregels noodzakelijk: de techniek staat ten dienste van de biologie, de boer voedt het bodemleven en het bodemleven voedt de plant.


Vier jaar

De landbouw kan met die kennis en techniek in vier jaar voldoen aan de milieudoelstelling van de overheid. Met als resultaat een hoge productie en hoge kwaliteit aan werkelijk eiwit, hoge gehalten aan mineralen, zonder residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Slechts een klein deel van de boeren werkt op deze manier met de natuur. Zij laten zien dat het economisch meer rendement geeft dan gangbaar boeren. En een toename van het ecologisch kapitaal.

De winnaars zijn het milieu en de boer, omdat die hoogwaardige voedsel produceert tegen een lage kostprijs, met veel werkplezier omdat er geen ziektedruk is. Ook de consument is de winnaar, omdat 'de boer zijn dokter is'. Wat een mens eet, bepaalt zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid, een schoon en mooi buitengebied om in te recreëren.


Geld opleveren

Het zou mooi en verstandig zijn van het kabinet om gehoor te geven aan deze oproep. Het omschakelen van gangbaar naar 'boeren met de natuur' levert de boer geld op door de lagere kostprijs. Dit kost de overheid geen geld. De noodzaak om boeren uit te kopen en het reduceren van de veestapel kan komen te vervallen, omdat de landbouw binnen de milieudoelen kan produceren. De boer is niet meer het milieuprobleem, maar de oplossing voor het milieuprobleem.

Het kabinet kan het milieu- en het stikstofprobleem oplossen door een contract met de boeren aan te gaan, zodat hun bedrijf in vier jaar aan de doelstelling van de overheid voldoet. De inhoud van het contract: De overheid ontbindt de huidige emissiewetgeving. Daarvoor in de plaats komt de verplichting om aan de doelstelling te voldoen. Niet aan de doelstelling voldaan betekent einde vergunning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer