Boerenprotest rond landbouwraad loopt uit de hand

Update - Meerdere konvooien van landbouwvoertuigen met boeren die in Brussel gaan betogen, belemmerden in de ochtendspits het verkeer. In de middag liep het boerenprotest weer uit op rellen.

De politie raadde in ochtend af om met de auto naar het centrum van de stad te komen en er zijn belangrijke verkeerstunnels in de richting van het centrum afgesloten. De boeren zetten met dit protest druk op de landbouwraad die maandag in Brussel plaatsvindt.

Maandag komen de landbouwministers van de EU in Brussel bijeen. Onderwerp van gesprek zijn onder meer versoepelingen van de Green Deal en het verlagen van de regeldruk in de landbouw. Daarnaast praten ze over het handelsverdrag Mercosu met vier Zuid-Amerikaanse landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay).


Goedkope import

Goedkope import van landbouw- en veeteeltproducten uit landen die geen EU-lid zijn en waar de regelgeving niet zo streng is als in de EU, vormt een belangrijke grief van Europese boeren. Andere problemen zijn de stikstofmaatregelen, bureaucratische milieu en klimaatregelgeving, steeds lagere prijzen voor de producten en steeds hogere onkosten.

De demonstranten vinden dat de Europese Commissie geen concrete maatregelen heeft genomen om de problemen van de landbouwsector aan te pakken. Ze protesteren al langer tegen klimaat- en milieumaatregelen van de EU, die hen het werk onmogelijk zouden maken. Ze zijn niet tevreden met de tegemoetkomingen die de landbouwministers maandag bespreken. Een voorstel is om het aantal controles op boerenbedrijven te halveren.


De boeren komen samen op het Robert Schumanplein in de Europese wijk van Brussel. De politie verwacht in de namiddag grote problemen in het wegverkeer de stad uit. Aan het begin van de middag namen kreeg het protest een grimmig karakter.


Eieren en vuurwerk

Demonstranten braken op verschillende plaatsen door politieversperringen. Agenten en EU-gebouwen werden bekogeld met eieren, vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

Op meerdere plaatsen rond het gebouw waar landbouwminister Piet Adema en zijn collega's van de andere EU-landen overleggen, hebben demonstranten hooibalen, auto- en andere banden in brand gestoken. Ze stortten ook mest op straat.
Boerenorganisaties als de Belgische Boerenbond nemen afstand van de acties van maandag.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer