Landbouwraad wil meer ambitie in voorstellen Europese Commissie

De Europese Raad van landbouwministers wil dat de Europese Commissie snel met ambitieuzere doelen komt om de regeldruk voor boeren en tuinders te verlagen. Dat zei de Belgische landbouwminister David Clarinval maandag na afloop van de Landbouwraad.

Landbouwraad+wil+meer+ambitie+in+voorstellen+Europese+Commissie
© Jasper Schel

Terwijl overal in de Europese wijk brandjes woeden, vuurwerk wordt afgestoken en de politie traangas inzet om oprukkende boeren uiteen te drijven, vergaderen de Europese landbouwministers over opties voor administratieve lastenverlichting voor boeren.

Vorige week presenteerde de Europese Commissie enkele voorstellen daartoe. Zo wil de commissie af van strenge normen voor blijvend grasland. De lidstaten moeten nu het aantal hectares blijvend grasland stabiel houden (referentiejaar 2018), maar daardoor komen melkveehouders met veel blijvend grasland die willen stoppen of meer aan akkerbouw willen doen, in de problemen. Als het aan de Europese Commissie ligt, gaat die regel in maart al van tafel.


GLB-basisvoorwaarden

Ook moet er een betere coördinatie van controles op het erf komen (met als resultaat tot 50 procent minder controles) en wil de Europese Commissie een mogelijke aanpassing van de Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)-basisvoorwaarden op nationaal niveau faciliteren. De gedeeltelijke vrijstelling voor braakliggend land (eerder al aangekondigd), maakt ook deel uit van het nieuwe pakket aan maatregelen.

Volgens Clarinval zijn de voorstellen 'een stap in de goede richting, maar nog niet genoeg wat de Landbouwraad betreft'. 'Een meerderheid van de raad is het eens met de voorstellen van de Europese Commissie. Dit is een stap in de goede richting, maar nog niet genoeg. We willen dat er snel meer ambitieuze en concrete doelen op tafel komen die concrete impact hebben op de korte en lange termijn.'


Vijfhonderd suggesties

Los van de besproken voorstellen van de Europese Commissie zijn er volgens de voorzitter van de Landbouwraad zo'n vijfhonderd suggesties van landbouworganisaties en lidstaten binnengekomen. 'Van meer flexibiliteit in de vergroeningseisen van het GLB tot het verhogen van de minimum basistoeslagen', somt Clarinval op. 'Ook buiten het landbouwbeleid zijn er wensen; meer balans in de handelsakkoorden en een effectieve oplossing voor de importstroom van landbouwproducten uit Oekraïne.'

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski spreekt van 'een positieve reactie van de lidstaten op de voorstellen van de Europese Commissie'. 'We weten wat de boeren willen. Ik verwacht ook dat het Europees Parlement deze voorstellen goedkeurt. Theoretisch is het zelfs nog mogelijk om sommige wijzigingen tijdens het Belgische voorzitterschap door te voeren.'


Meer vrijheid

Demissionair landbouwminister Piet Adema is gematigd tevreden over het verloop van de landbouwraad. 'Boeren moeten wat ons betreft veel meer vrijheid krijgen.' Nederland vroeg in Brussel om meer flexibiliteit voor boeren binnen het GLB en toestemming om dierlijke mest om te zetten in kunstmest, het zogenoemde renure. Boeren moeten sowieso meer ruimte krijgen via doelvoorschriften. Ook moeten we Europees beleid op de Nederlandse schaal kunnen inrichten. Want wij zijn echt anders dan bijvoorbeeld Spanje of Italië.'

Harde afspraken zijn er niet gemaakt. Wel heeft de Europese Commissie veel huiswerk meegekregen van de landbouwministers. Volgens Adema en zijn collega-ministers is er meer nodig dan alleen de tijdelijke vermindering van administratieve rompslomp die de Europese Commissie voorstelde.

Na de persconferentie hielden de meeste boeren het voor gezien en werden de trekkers gestart voor de soms lange terugreis. De rust in de Europese wijk keert langzaam terug. Wat overblijft, zijn veel smeulende vuurtjes, enkele omver gereden verkeersborden en afzettingen met prikkeldraad. Maar het vuur bij de boeren lijkt nog niet gedoofd en kan ieder moment weer oplaaien in aanloop naar de Europese verkiezingen in juni.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer