Nederland steunt boerenprotesten meer dan klimaatactivisme

De Nederlandse bevolking heeft meer sympathie voor protesterende boeren dan voor klimaatacties. Vier op de tien Nederlanders steunen de boeren, terwijl drie op de tien sympathiseren met klimaatactivisten.

Nederland+steunt+boerenprotesten+meer+dan+klimaatactivisme
© Dirk Hol

Dat blijkt uit een onderzoek van de regionale omroepen onder 7.738 mensen, uitgevoerd door Kieskompas. Er zijn ook veel mensen die de acties helemaal niet steunen: voor klimaatacties geldt dat voor 54 procent van de respondenten, voor boerenprotesten is dat 43 procent.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de steun sterk afneemt wanneer er gekozen wordt voor heftige vormen van protest, zoals het blokkeren van snelwegen. Opvallend is wel dat een snelwegblokkade door boeren op meer steun (19 procent) kan rekenen dan wanneer klimaatactivisten dat doen (11 procent).


Weinig last

De meeste steun krijgen demonstranten uit beide hoeken wanneer zij zich uiten op sociale media, of protesteren bij overheidsgebouwen en bedrijven. Veel last van protesten hebben mensen niet: 87 procent heeft geen last van boerenprotesten, 91 procent niet van klimaatprotest.

Als wordt gekeken naar provincies is er weinig verschil te zien. Overal is de steun voor boeren groter dan die voor klimaatactivisten, alleen in de provincie Noord-Holland ontlopen de twee elkaar weinig. De meeste steun voor boerenprotest is in Zeeland. In landelijk gebied worden boerenprotesten meer gesteund dan klimaatprotesten, in stedelijk gebied is dat juist andersom.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer