Raad van State: geen twijfel over werking luchtwasser op pluimveebedrijf

Over de werking van een chemische luchtwasser op een pluimveebedrijf hoeft geen twijfel te zijn. Dat stelt de Raad van State in een uitspraak over het verlenen van een omgevingsvergunning aan een pluimveebedrijf met vleeskuikens.

Raad+van+State%3A+geen+twijfel+over+werking+luchtwasser+op+pluimveebedrijf
© Twan Wiermans

Een pluimveebedrijf kreeg de vergunning op basis van de toepassing van een chemische luchtwasser met 90 procent reductie, Rav-code E5.4 (b). Tegen het verlenen van deze vergunning werd tot aan de Raad van State geprocedeerd door Milieuvereniging Oosterhout.

'Zoals bekend heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State eerder geoordeeld dat twijfels bestaan over de juistheid van de emissiefactoren voor een aantal emissiearme vloeren', stelt advocaat Agrarisch Omgevingsrecht Sammy Keywani van Hekkelman advocaten en notarissen. 'Dat oordeel is gebaseerd op het rapport 'Stikstofverlies uit opgeslagen mest' van het Centraal Bureau voor de Statistiek en een advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet.'

Maar in de uitspraak van 31 januari van de afdeling bestuursrechtspraak staat volgens Keywani duidelijk dat de Afdeling geen aanknopingspunten ziet om te twijfelen aan de emissiereductie van het chemische luchtwassysteem op het betreffende bedrijf. De afdeling oordeelt dat uit de aangevoerde publicaties, waaronder het rapport en advies, niet aannemelijk is geworden dat de emissiereductie van dit stalsysteem, of stalsystemen die in essentie daaraan gelijk zijn, niet gehaald worden.

Volgens de afdeling zijn de chemische, maar ook de biologische of gecombineerde, luchtwassystemen niet betrokken in de aangevoerde publicaties. Opmerkingen over twijfels bij luchtwassystemen in het algemeen vindt de afdeling bestuursrechtspraak onvoldoende.


Geen info over ammoniak in spuiwater

Daarnaast wordt ingegaan op de analyse die de Commissie Deskundigen Meststoffenwet maakt over de mogelijke implicaties van het rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het advies wordt over stallen met (gecombineerde) luchtwassers opgemerkt dat deze minder effectief en minder efficiënt zijn dan eerder gedacht.

Tegelijkertijd kunnen de resultaten van het statistiekbureau niet worden gebruikt om de effectiviteit van de stallen met luchtwassers te toetsen, omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek geen informatie had over de hoeveelheid ammoniak (NH3-N) 'gevangen' in spuiwater.

In het advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet is geen onderzoek gedaan dat betrekking heeft op de effectiviteit van emissiearme stalsystemen, zoals E5.4b, of stalsystemen die in essentie daaraan gelijk zijn.

Gelet op deze overwegingen is de afdeling van mening dat uit de door de milieuvereniging aangevoerde rapporten of publicaties niet aannemelijk is dat stalsysteem E5.4b of stalsystemen die in essentie daaraan gelijk zijn niet leiden tot de in de Rav genoemde ammoniakemissiereductie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer