Kiemproeven en ouderlijnen in nieuwe kas Syngenta

Syngenta Seeds heeft dinsdag 20 februari in Enkhuizen een nieuwe veredelingskas geopend. De zaadfirma gaat de zogeheten Jan Schagen-kas gebruiken voor zaadkwaliteitstoetsen en voor de productie van ouderlijnen van koolgewassen.

Kiemproeven+en+ouderlijnen+in+nieuwe+kas+Syngenta
© Paul Schipper

De bouw- en ontwikkelingskosten van de nieuwe kas komen uit 11,5 miljoen euro, meldt Syngenta-directeur Jan Willem Griep tijdens de opening. De kas met een oppervlakte van 6.300 vierkante meter is onderdeel van een reeks van investeringen op de locatie van Syngenta Seeds in Enkhuizen.

‘Vijf jaar geleden openden we al een nieuw zaadinnovatiecentrum, op dit moment worden voor de energievoorziening zonnepanelen aangelegd en tegen het einde van dit jaar hopen we een nieuw laboratorium speciaal voor ziektetoetsen in gebruik te nemen. In totaal investeren we op deze locatie zo’n 56 miljoen euro in verbeterde zaadkwaliteit en de efficiënte van ons veredelings- en vermeerderingswerk’, verklaart Griep.

De openingshandeling werd verricht door Corina Schagen. Zij is de weduwe van Jan Schagen, oud-medewerker van Syngenta naar wie de kas vernoemd is. Schagen was R&D-manager en tot aan zijn overlijden in 2022 nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe veredelingsfaciliteiten in Enkhuizen. Zijn vrouw zegt enorm trots te zijn dat de naam van haar man op deze manier verbonden blijft aan het veredelingswerk van Syngenta.


Corina Schagen tussen medewerkers van Syngenta Seeds verricht de openingshandeling voor de nieuwe kas die naar haar man is genoemd.
Corina Schagen tussen medewerkers van Syngenta Seeds verricht de openingshandeling voor de nieuwe kas die naar haar man is genoemd. © Haijo Dodde


Dertig groentegewassen

Tijdens een rondleiding vertelde Pim Neefjes, wereldwijd commercieel verantwoordelijk voor de blad- en koolgewassen bij Syngenta Seeds, dat van zo’n dertig groentegewassen in de nieuwe kas kiemproeven worden uitgevoerd. ‘Het kunnen garanderen van een goede kiemkwaliteit voor onze groentezaden is van cruciaal belang. Overal in de wereld moeten telers erop kunnen vertrouwen dat ons zaaizaad datgene doet wat zij ervan verwachten.’

Volgens Neefjes wordt in principe van elke partij zaaizaad een monster getoetst op kiemkracht. De kwaliteitsbeoordeling zoals medewerkers van Syngenta die uitvoeren, is geaccrediteerd door onder meer Naktuinbouw. De kas van Syngenta is ook uitgerust om met behulp van camera’s en algoritmen een deel van de selectie en beoordeling van de kiemplantjes uit te voeren op basis van kunstmatige intelligentie.

De productie van ouderlijnen neemt het grootste deel van de nieuwe kas in de beslag. Neefjes laat enkele van de 68 compartimenten zien waarin vooral vrouwelijke ouderlijnen van verschillende koolgewassen worden opgekweekt. Hij legt uit dat de inteeltlijnen worden gebruikt om de gewenste eigenschappen en eventueel resistenties in de koolgewassen te kruisen. ‘Van de planten die hier staan, oogsten wij het zaad en dat gebruiken we vervolgens op onze vermeerderingslocaties voor de productie van het uiteindelijke hybridezaad.’


Meerdere teelten per jaar

De traliekas met een nokhoogte van 6 meter zorgt ervoor dat er gestuurd kan worden op de beste groeiomstandigheden voor de ouderplanten. Neefjes vertelt dat er ook belicht kan worden. 'Daarvan is het doel om meerdere teelten per jaar mogelijk te maken en daarmee het veredelingsproces versnellen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer