Rutte versterkt pleidooi voor kunstmestvervangers

Demissionair premier Mark Rutte heeft bij de Europese Commissie gepleit voor het toestaan van kunstmestvervangers uit dierlijke mest. Hij ondersteunt daarmee een eerder pleidooi van minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Rutte+versterkt+pleidooi+voor+kunstmestvervangers
© Europese Unie 2023

Rutte heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie per brief gevraagd in de Nitraatrichtlijn ruimte te maken voor renure, de Europese term voor kunstmestvervangers. Nederland wil dat daarin meststoffen gemaakt van dierlijke mest dezelfde status krijgt als kunstmest. Daarmee kan het boven op de mestnorm van 170 kilo per hectare worden ingezet.


In zijn brief wijst Rutte, volgens de Financial Times, op de kostenbesparing die renure oplevert voor boeren en de lagere belasting van het milieu. ‘De verschuiving van synthetische naar biobased meststoffen zal de strategische autonomie van de Europese landbouwsector vergroten en de blootstelling van boeren aan prijsschokken als gevolg van geopolitieke instabiliteit verminderen’, aldus de premier.

Maandag 26 februari komt de Europese Raad van landbouwministers weer bijeen. Bij een vorige bijeenkomst kreeg Adema al steun voor zijn voorstel. De commissie komt naar verwachting met voorstellen om de regeldruk in de landbouw te verminderen. Von der Leyen deed die toezegging na een gesprek met boerenorganisaties. Rond de landbouwraad van volgende week worden in Brussel opnieuw boerenprotesten verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer