Stoppen met derogatie kost melkveehouder 37.000 euro

Melkveehouder Kees-Jan van Wijk uit het Gelderse Waardenburg is gestopt met derogatie. Dat viel hem zwaar tegen. 'Dit heeft mij 37.000 euro gekost.'

Van Wijk houdt 120 koeien en 60 stuks jongvee op 52 hectare kleigrond. Binnen het project 'Koeien & Kansen' zijn vorig jaar als pilot twee melkveebedrijven gestopt met derogatie. Daar is het bedrijf van Van Wijk er een van. Hij voert mest af en koopt kunstmest terug.

'De kosten voor de aankoop van de kunstmest komen er nog bovenop', reageert de melkveehouder. 'Ik verwacht dat we meer nitraatuitspoeling krijgen door de kunstmest die ik aanvoer. De mest die ik afvoer, gaat in augustus op stoppelland, dus waar is dan je milieuwinst?' vraagt hij zich af. 'Ik doe mee met dit project, zodat ik nu alvast voorbereid ben op 2026. Want dan moet iedereen aan die norm voldoen.'


Mestopslag

Van Wijk heeft een opslag bij huis om tien maanden mest op te slaan. Dat doet hij zodat hij in het voorjaar zelf kan bemesten, maar ook in het voorjaar mest af kan voeren, omdat het dan het goedkoopst is. 'Het is me zwaar tegengevallen. De eerste mest ging weg voor 7 euro per kuub en de laatste mest voor 23 euro. Daarnaast zit er nog 250 kuub mest in de opslag die niet is geplaatst. Ze kwamen de mest niet ophalen, omdat er geen plaatsingsruimte is.'

De melkveehouder heeft zijn hoop gevestigd op Renure. Dat is bewerkte dierlijke mest die dient als kunstmestvervanger. Het wachten is op toestemming vanuit Europa. Deze zomer komt er een stikstofstripper op het bedrijf. 'Zo proberen we toch een stuk te besparen op mestafvoerkosten en de Renure in te zetten als kunstmestvervanger, maar dat moet de minister nog wel voor elkaar krijgen in Europa.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer