'Brussel zoekt eindelijk weer de boerenstem'

Van Frankrijk tot Duitsland en daarna Griekenland, Italië, Polen, België en Nederland. Boeren in heel Europa verlieten hun erven en dwongen de aandacht af van hun regeringsleiders en de Brusselse politiek.

%27Brussel+zoekt+eindelijk+weer+de+boerenstem%27
© Dirk Hol

Uit angst voor het oprukkende rechts-populisme met de Europese verkiezingen in juni in zicht, stuurt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie flink bij. Van de door Frans Timmermans en Diederik Samson opgetuigde Green Deal blijft weinig over. Von der Leyen, nu met klimaatcommissaris Wopke Hoekstra aan haar zijde, drukt op de pauzeknop.

Nederland is in veel opzichten voor Europa een gidsland. Met argusogen keken Europese politici naar de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen. De ambitieuze Von der Leyen wil nog een termijn door en zoekt de boerenstem. Door te starten met dialoogsessies wil zij laten zien echt te willen luisteren naar de boeren. Dat is een goede zaak, al werd het ook wel hoog tijd.

Waar Timmermans een bak aan regels uitstortte over de Europese boeren, wil zij samenwerken met de boeren. Niet langer is alleen natuurherstel het uitgangspunt, ook werkbare regels voor de boerenpraktijk zijn nu een criterium.

Von der Leyen stuurt het landbouwbeleid in de EU flink bij

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Von der Leyen veegt het nalatenschap van Timmermans van tafel. Het is een historische kanteling van het Europese landbouwbeleid, onder druk van de vele boerenprotesten en de stevige landbouwlobby.

Vraag is of de handreikingen van Von der Leyen niet te laat zijn. De wrok over het gebrek aan bestaanszekerheid bij boeren en tuinders zit diep. Maar nu is er wel de kans om in gezamenlijkheid het gesprek te voeren over een Europese voedselstrategie, de toekomst van de land- en tuinbouw en een realistischer beleid. Omarm die dialoog.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer