Aantal bloementelers neemt vooral in Zuid-Holland af

Het aantal bloementelers in Nederland is in de afgelopen vijf jaar gedaald van 2.373 naar 2.096. Dit is een afname van meer dan 10 procent. De grootste daling is te zien in Zuid-Holland, waar in vijf jaar tijd 168 telers stopten. Dat blijkt uit cijfers van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Aantal+bloementelers+neemt+vooral+in+Zuid%2DHolland+af
© Job Hiddink

Volgens redacteur Arie-Frans Middelburg van uitgeverij Hortipoint is de energiecrisis een van de belangrijkste oorzaken voor de afname van het aantal Nederlandse bloementelers. 'Sommige ondernemers hadden vaste contracten, anderen moesten per dag gas inkopen.'

Daarnaast waren er telers die het zich konden permitteren tijdelijk te stoppen, kouder te gaan telen of minder of anders te belichten, geeft Middelburg aan. 'Sommige kwekers konden aardwarmte inzetten. Voor kleinere telers of telers in bepaalde regio's in Nederland waren dit geen opties. Zij konden niet anders dan helemaal stoppen.' Verder zijn een tekort aan personeel, veranderende wet- en regelgeving, inflatie en het gebrek aan een opvolger redenen om te stoppen.


Uit de cijfers van de KvK blijkt dat in Zuid-Holland in de afgelopen vijf jaar de grootste daling heeft plaatsgevonden. In die provincie, met daarin het Westland als een belangrijk tuinbouwgebied, stopten 168 telers. In Noord-Holland nam het aantal telers af van 498 naar 438. In Zuid-Holland waren er op peildatum 1 januari 2024 nog 1.093 bloementelers actief.



Middelburg meldt verder dat het volume vrachtvervoer over zee door het Suez-kanaal verder is teruggelopen door de dreiging van de Houthi-aanvallen. 'Ook in het buitenland is het dus geen rozengeur en maneschijn', zegt de Hortipoint-redacteur.

'Zeevracht is bijna onmogelijk en dus worden bloemen via de lucht vervoerd. Zuid-Afrika zit momenteel in een economische crisis, vandaar dat er nog nauwelijks vliegtuigen met goederen naar het zuiden vliegen om daarna weer met bloemen naar het noorden te gaan. De luchtvrachtprijzen zijn hoog omdat er nu leeg naar Afrika wordt gevlogen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer