'Wkk blijft komende drie jaar rendabel, maar draaiuren voor net nemen af'

Een warmtekrachtkoppeling (wkk) blijft in ieder geval de komende drie jaar gunstig voor glastuinders. Tegelijkertijd komen er meer uren met goedkope stroom, waardoor het aantal rendabele draaiuren afneemt van 3.500 naar minder dan 2.500 per jaar in 2030. Dat voorspelt BlueTerra.

%27Wkk+blijft+komende+drie+jaar+rendabel%2C+maar+draaiuren+voor+net+nemen+af%27
© Vidiphoto

Volgens het adviesbureau blijft de 'sparkspread' voor wkk's voorlopig gunstig. Dit is de marge tussen de opbrengsten van de stroom opgewekt met een wkk en de kosten van het gas dat nodig is om die stroom op te wekken.

'Omdat je op de uren met goedkope stroom relatief goedkoop warmte kunt maken met stroom, krijgt de wkk dus concurrentie op het gebied van warmteproductie. De sector moet daarom nu in actie komen', vindt energie-expert Jeroen Larrivee van BlueTerra. 'Er komen veel uren met goedkope stroom.'

Larrivee legt uit dat de eerste signalen daarvan zich afgelopen zomer al aftekenden, toen op 16 juni 15 uur lang sprake was van negatieve stroomprijzen. Afgelopen winter vielen de prijzen ook al sterk terug door een groot aanbod van windenergie. 'We komen dus in een transitiefase. De warmte uit een wkk wordt een deel van het jaar goedkoper en een deel van het jaar duurder dan alternatieven. Het is van belang dat tuinders hierop voorsorteren', adviseert de energie-expert.

De wkk blijft voorlopig essentieel in de energiemix van tuinders en voor het elektriciteitssysteem

Jeroen Larrivee, energie-expert BlueTerra

Beschikbare netcapaciteit

Volgens Larrivee moeten bedrijven voor 2030 een warmtepomp of -aansluiting hebben om toekomstbestendig en rendabel te blijven. 'Daarnaast kunnen elektrische ketels een rol spelen. Voor een warmtepomp of een elektrische boiler kan de beschikbare netcapaciteit wel beperkend zijn.'


De pieken en dalen in de stroomprijzen zullen extremer worden door de uitbreiding van wind- en zonnestroom en het verdwijnen van vooral kolen- en kerncentrales in Noordwest-Europa. Larrivee: 'Het aanbod van duurzame stroom groeit fors harder dan de vraag van flexibele stroomverbruikers. Tegelijkertijd wordt de uitbreiding daarvan beperkt doordat het stroomnet het toegenomen aanbod moeilijk kan verwerken.'

Flexibiliteit in het systeem zou onder meer moeten komen van vraagsturing, waterstofcentrales en grote batterijen, maar dat gaat allemaal nog wel even duren. Batterijen en elektrische ketels kunnen ook pieken in aanbod opvangen en dat gebeurt in toenemende mate. 'De wkk blijft voorlopig essentieel in de energiemix van tuinders en voor het elektriciteitssysteem', geeft Larrivee aan. 'Met alternatieven voor warmte ontstaat ook ruimte om de wkk als noodvermogen op de markt te zetten.'


Effect belastingverhoging beperkt

Het effect van de belastingverhoging voor wkk-bedrijven is in de eerste jaren beperkt door de goede vooruitzichten van de sparkspread, verwacht de energie-expert. 'Zeker voor onbelichte kassen. Voor belichte bedrijven nemen de kosten toe, net als voor ketelbedrijven.'

Tuinders kunnen op de jaarlijkse Tuinbouw Energiedag van BlueTerra horen over de laatste ontwikkelingen op de energiemarkten. Deze vindt plaats op vrijdag 8 maart in het Utrechtse De Meern. Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland verzorgt een presentatie. Daarnaast zijn er sprekers aanwezig van Wageningen University & Research, Schenkeveld Tomaten en BlueTerra Energy Experts.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer