‘Onze White World bloeit soms wel tot een half jaar’

Merknamen waarin Kwekerij Piet Vijverberg in Monster de ‘vijf’ laat terugkomen, verwijzen naar de topkwaliteit van haar Phalaenopsis en Dracaena. Het bedrijf onderscheidt zich door orchideeën met veel takken en bloemen.

%E2%80%98Onze+White+World+bloeit+soms+wel+tot+een+half+jaar%E2%80%99
© Thierry Schut

Phalaenopsisplanten kweken voor het topsegment, dat is waar de focus van Kwekerij Piet Vijverberg in het Zuid-Hollandse Monster ligt. ‘Het gros van onze planten heeft drie, vier en soms wel vijf takken met veel knoppen’, vertelt commercieel directeur Alex Duindam.

Om dat voor elkaar te krijgen, houdt het bedrijf zoveel mogelijk onderdelen van het proces in eigen hand, van plug tot en met verkoop. Het uitgangsmateriaal uit weefselkweek voor de pluggen komt van veredelaars als Anthura, Sion, Floricultura en Microflor, waarvoor de kwekerij ook nieuwe soorten test. Naast Phalaenopsis kweekt de onderneming ook de groene Dracaena.

In Naaldwijk begon Kees Vijverberg in 1946 een groente- en fruitkwekerij. Zijn zoon Piet Vijverberg begon in de jaren tachtig met de teelt van Dracaena Fragrans. Diens zoon, de huidige algemeen directeur Sander Vijverberg, is na de verhuizing naar de locatie in Monster in 1998 gestart met de teelt van Phalaenopsis.

Het gros van onze planten heeft drie, vier en soms wel vijf takken met veel knoppen

Alex Duindam, commercieel directeur Kwekerij Piet Vijverberg

Tegenwoordig is een kleine 7 hectare beschikbaar voor Phalaenopsis en 1 hectare voor Dracaena. Van die laatste bestaat het assortiment uit zes soorten met één stam in potten van 11 centimeter en twee stammen in potten van 17 centimeter voor retail en vakhandel.


Vijf sterren

Met de merknaam Star Quality By5 wil de onderneming de hoge kwaliteit benadrukken. De ‘5’ verwijst naar de naam Vijverberg en de vijf sterren naar de hoge kwaliteit. Duindam licht toe dat wel 75 procent van de producten voldoet aan de strenge eisen voor die sortering. Als er bijvoorbeeld een knop afvalt, komt de plant terecht in de sortering van het merk Star Mix.

De topkwaliteit van Star Quality By5, met meertakkers en veel knoppen en bloemen, heeft de By5 Silver Box als verpakking. Daarnaast zijn er de By5 White Boxen, volgens de ondernemer nog steeds topkwaliteit, maar met één of twee takken en minder bloemen.

Kwekerij Piet Vijverberg voert tevens een aparte selectie Phalaenopsis van een nóg hogere kwaliteit onder de naam The Big 5, die bestemd is voor de high-end markt. Verder is er nog de ‘Wedding Orchid’ White World, een zuiver witte Phalaenopsis die niet alleen geschikt is voor bruiloften, maar het ook goed doet op modeshows en geboortefeesten.

‘Ze vinden veel aftrek in Parijs, Milaan, Monaco en Dubai’, zegt Duindam. ‘Hun uitzonderlijke kwaliteit komt tot uiting in de vele takken en bloemen en de langere houdbaarheid. Ze bloeien soms wel tot een half jaar.’


De groene Dracaena is bestemd voor retail en vakhandel.
De groene Dracaena is bestemd voor retail en vakhandel. © Thierry Schut


Warmte-koudeopslag

De kwekerij heeft altijd voorop gelopen met teeltinnovaties. Zo had het bedrijf als een van de eerste een warmte-koudeopslag, die in de winter koude en in de zomer warme lucht opslaat en later op afroep afgeeft. De Phalaenopsis heeft in het beginstadium een temperatuur van 28 graden Celsius nodig, later is dat zo'n 18 tot 20 graden Celsius.

‘Met het gebruik van de warmte-koudeopslag hebben we al honderdduizenden kuub gas bespaard’, zegt Vijverberg. In 2025 hoopt de onderneming nog minder gas nodig te hebben dankzij aardwarmteproject Polanen.

Het lukt het teeltteam om de planten met geïntegreerde gewasbescherming en vakmanschap zo gezond te houden dat chemie voor een groot deel is uitgebannen. Het gietwater wordt voor 100 procent gerecirculeerd. Samen met buurman Koppert Cress is de kwekerij voortrekker van tuinbouwwaterzuivering ‘de Vlot’. Die zuivert verontreinigd water uit de tuinbouw van meststoffen en eventuele gewasbescherming tot herbruikbaar water.


WPS-systeem

Ook in hybrideverlichting met ledlampen en Son-T is Piet Vijverberg sinds 2019 een voorloper, evenals in het gebruik van een WPS-systeem voor het oppotten en wijder zetten, intern transport, sorteren en afleveren. ‘Het eerste systeem dateert uit 2008, daarna hebben we het veelvuldig uitgebreid en ontwikkeld met kennisinstelling TNO en teeltsysteemontwikkelaar WPS’, zegt Duindam.


Merknamen waarin de ‘vijf’ in de naam van Kwekerij Piet Vijverberg in Monster terugkomt verwijzen naar de topkwaliteit van haar Phalaenopsis en Dracaena. Het bedrijf onderscheidt zich door orchideeën met veel takken en bloemen.
Merknamen waarin de ‘vijf’ in de naam van Kwekerij Piet Vijverberg in Monster terugkomt verwijzen naar de topkwaliteit van haar Phalaenopsis en Dracaena. Het bedrijf onderscheidt zich door orchideeën met veel takken en bloemen. © Thierry Schut

‘De 72 foto’s die gemaakt worden van elke individuele plant brengen alle eigenschappen nauwkeurig in beeld via een 3D-animatie. We kunnen ze allemaal afzonderlijk afroepen, waardoor we klanten kunnen leveren wat ze vragen, tot een minimale ordergrootte van een tray met vier planten’, vervolgt Duindam.

Marketing en verkoop wordt ook zelf geregeld. Een beperkt deel van de producten gaat via de veilingklok, het leeuwendeel komt via rechtstreekse verkoop terecht bij de klant. Daarbij verlopen de logistieke en commerciële processen via Floriday van Royal FloraHolland.

‘We hebben een eigen verkoopteam dat veel contact heeft met de exportbedrijven en samenwerkt met de klanten daarachter’, zegt Duindam. ‘Wij zijn er trots op dat we een van de grotere orchideeënproducenten zijn en de nummer één in meertakkers.’


Alex Duindam (49) en Sander Vijverberg (50)
Alex Duindam (49) en Sander Vijverberg (50) © Thierry Schut


Bedrijfsgegevens

Alex Duindam (49) en Sander Vijverberg (50) zijn respectievelijk commercieel directeur en algemeen directeur bij Kwekerij Piet Vijverberg in het Zuid-Hollandse Monster. Op bijna 8 hectare worden jaarrond zo'n vijf miljoen planten geproduceerd, voornamelijk Phalaenopsis en Dracaena. Ongeveer 5 procent blijft op de Nederlandse markt. De Phalaenopsis gaat vooral naar Zuid-Europa en vliegbestemmingen als het Midden-Oosten en het Caribisch gebied. De Dracaena komt in heel Europa terecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer