Lely boekt kwart meer omzet in 2023

Robotfabrikant Lely heeft in 2023 888 miljoen euro omzet behaald. Dat is een kwart meer dan in 2022, toen de omzet op 704 miljoen euro uitkwam. De omzetgroei is volgens verwachting. Voor het huidige jaar ziet de marktleider in geautomatiseerde systemen en datamanagement voor melkveehouders veel uitdagingen.

Lely+boekt+kwart+meer+omzet+in+2023
© Lely Nederland

De onderneming presenteerde dinsdag haar voorlopige jaarcijfers. Wereldwijd is de adoptie van robotica en data in 2023 toegenomen. De grootste groei is zichtbaar in de meer volwassen markten in West-Europa, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika en Azië ziet Lely een toenemende belangstelling voor oplossingen op het gebied van melken, voeren, mest en digitale oplossingen. Vorig jaar werden in totaal vijfduizend Lely Astronauts gefabriceerd. Dit is een productierecord.

CEO André van Troost van Lely: 'Ik ben trots op dit resultaat. Wereldwijd zien we nog steeds een groeiende vraag naar duurzaam geproduceerde zuivel. De adoptie van robotica en datamanagement neemt toe vanwege arbeidstekorten en de wens van boeren om zowel de melkproductie te optimaliseren als de gezondheid van hun dieren te verbeteren.'


Openstaan voor innovatie

Tegelijkertijd ziet Van Troost dat veel boeren het moeilijk hebben door strengere regelgeving, lagere melkprijzen, hoge rentes en politieke onzekerheid. 'We blijven onze politici vragen om open te blijven staan voor innovatie, zodat de sector kan verduurzamen, maar ook om de boeren duidelijkheid en een langetermijnperspectief te bieden, zodat ze de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden.'

Het bedrijf heeft 8 procent van de totale omzet geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, bestemd voor de ontwikkeling van nieuwe innovaties voor de Boerderij van de Toekomst. 'Hoewel 2024 uitdagender belooft te worden door de uitdagingen voor de veehouderij, blijven de langetermijnvooruitzichten voor robotica en datamanagement positief', zegt de CEO van Lely.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer