ZLTO en Lely leggen CO2 vast

ZLTO en Lely gaan samenwerken in een pilotproject dat is gericht op CO2-vastlegging in de Nederlandse bodem. De eerste drie melkveehouders hebben de samenwerkingsovereenkomst getekend en gaan gedurende zeven jaar met dit project aan de slag.

ZLTO+en+Lely+leggen+CO2+vast
© Arie Storm Fotografie

Met de pilot willen Lely en ZLTO Nederlandse boeren stimuleren om meer in te zetten op CO2-vastlegging in de bodem. Ook wordt onderzocht op welke manier dit een schaalbaar model is voor de agrarische sector wereldwijd.

CO2-vastlegging in de bodem, ofwel carbon farming, heeft een positief effect op de bodem. Het organischestofgehalte stijgt waardoor het bodemleven diverser wordt en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem wordt vergroot.

De deelnemende melkveehouders ontvangen van Lely een financiële vergoeding per ton vastgelegde CO2. Door deze financiële impuls kunnen zij duurzame stappen maken op hun erf.

Vanuit ZLTO verbinden we bedrijven en boeren om lokaal koolstof vast te leggen

Kathleen Goense, algemeen directeur ZLTO

'De pilot met ZLTO is een nieuwe stap richting onze ambitie om de melkveehouderij te ondersteunen en te faciliteren om te verduurzamen', zegt Tanja Roeleveld, head of sustainability bij Lely. 'Naast dit project met ZLTO is Lely met Valuta voor Veen de mogelijkheden aan het onderzoeken voor een pilot voor CO2-vastlegging in veengronden. Uiteindelijk streven we naar een duurzame melkveehouderij met een lagere milieu-impact, om bij te dragen aan een toekomstbestendig model voor de agrarische sector.'

Nulmeting bodemkoolstof

De pilot met ZLTO is gericht op zand, löss en kleigronden. De belangenbehartiger heeft voor elke boer specifiek een plan gemaakt per perceel met de te nemen managementaanpassingen. ZLTO laat een nulmeting van bodemkoolstof uitvoeren en controleert elk jaar of de boeren de afgesproken maatregelen hebben uitgevoerd. Over zeven jaar vindt de eindmeting plaats en wordt het pilotproject afgerond.

'De boer zorgt door koolstofvastlegging in zijn bodem voor een directe vermindering van CO2 in de atmosfeer', zegt algemeen directeur Kathleen Goense van ZLTO. 'De hele wereld is op zoek naar nieuwe manieren om koolstof te binden, maar vergeet daarbij de kracht van lokale landbouwbodems. Vanuit ZLTO verbinden we bedrijven en boeren om lokaal koolstof vast te leggen, om hiermee een concrete bijdrage te leveren aan deze grote maatschappelijke uitdaging.'

Ook andere bedrijven kunnen investeren in een carbon farming-project in hun omgeving. ZLTO brengt met het project 'Go2 Positive' commerciële bedrijven en boeren op lokaal niveau samen. Het gaat hierbij om bedrijven die hun CO2-productie willen compenseren via carbon farming en om boeren, zoals akkerbouwers, fruittelers, melkveehouders en boomkwekers, die willen investeren ín de bodem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer