'Strokenteelt op 3 meter breed zou ik geen enkele boer aanraden'

'Strokenteelt op 3 meter breed kent meer nadelen dan voordelen. Ik zou het geen enkele boer aanraden.' Dat stelt Pieter de Wolf van Wageningen University & Research (WUR). 'Daarnaast zijn smalle stroken bewerkelijk. Brede stroken zijn praktischer, terwijl je toch nog de positieve effecten behoudt.'

%27Strokenteelt+op+3+meter+breed+zou+ik+geen+enkele+boer+aanraden%27
© Han Reindsen

De Wolf is projectleider van de Boerderij van de Toekomst van WUR in het Flevolandse Lelystad. Op 20 hectare wordt daar strokenteelt beproefd. Het is een concept dat volgens de projectleider past in Flevoland en in de omstandigheden in de polder, met vruchtbare klei op lange en rechte percelen.

Voor de Boerderij van de Toekomst in Lelystad koos WUR voor teelt in stroken van 3 meter en 16 meter breed. In beide varianten zijn rotaties van zeven gewassen verwerkt. Het gaat om vroege en late aardappelen, uien en winterpeen. Daarnaast is gekozen voor de maaigewassen wintertarwe, veldbonen en tweejarige grasklaver. De breedte van de stroken is afgestemd op de bestaande mechanisatie.


Aantal vogelsoorten groeit

Volgens De Wolf kent strokenteelt veel voordelen, maar heeft de teelt zeker ook nadelen. 'Door de diversiteit aan gewassen neemt het aantal vogelsoorten flink toe. De gekozen gewassen hebben allemaal hun eigen groeiseizoen. Er groeit dus altijd wel iets, zodat er jaarrond beschutting is voor vogels en andere dieren', legt hij uit.


Daarnaast is het werken met vaste rijpaden een voordeel van strokenteelt. 'Teeltbedden worden niet bereden, waarmee je bodemverdichting kunt voorkomen. Na twee jaar zien we daarvan al effect. Het afgelopen natte jaar stond er geen water op het perceel. Dat is best uniek in dit gebied', merkt de projectleider op.


Muizen

Een flink nadeel van het systeem is de toenemende muizenpopulatie. 'Strokenteelt is niet alleen voor vogels fijn, het is ook een fantastisch systeem voor muizen. Ze hebben jaarrond een plek om te wonen en er is altijd eten', zegt De Wolf.

Gevolg is dat vooral op de smalle stroken een groot deel van de oogst verloren gaat. 'Hoe smaller de stroken, hoe meer randen en des te groter dus de schade.' Volgens de projectleider is het beter om te kiezen voor brede stroken. 'Brede stroken zijn praktischer, terwijl je toch nog de positieve effecten behoudt.'


Proeftuin voor agro-ecologie en -technologie

De Wolf en zijn WUR-collega Wijnand Sukkel startten het concept van de Boerderij van de Toekomst in Lelystad in 2019, als een soort proeftuin voor agro-ecologie en -technologie. Verder is De Wolf betrokken bij initiatieven in andere regio's: op zandgronden in Noord-Brabant, Limburg en Oost-Nederland, het veen in Drenthe, de klei in Groningen en in de zuidwestelijke delta.

Het zijn zelfstandige projecten die informeel samenwerken, mogelijk onder de noemer Boerderij van de Toekomst. WUR is bij diverse initiatieven betrokken, vanuit bestaande WUR-locaties of als kennispartner. Doel is op elke locatie hetzelfde: oplossingen bieden voor specifieke regionale problemen en uitdagingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer