Toezegging Von der Leyen, maar boerenprotesten allerminst voorbij

De Europese Commissie gaat iets doen tegen de administratieve rompslomp waar boeren mee te maken krijgen. Dat beloofde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie donderdag na afloop van de speciale Europese top in Brussel.

Toezegging+Von+der+Leyen%2C+maar+boerenprotesten+allerminst+voorbij
© Europese Unie

Von der Leyen koos een goed moment voor de aankondiging. Gedurende dag stonden duizenden boeren een aantal straten verderop te demonstreren. In een persconferentie benadrukte de voorzitter van de Europese Commissie de essentiële rol die Europese boeren spelen en erkende ook hun zorgen over hoge prijzen en verstikkende wetten.

Demissionair minister-president Mark Rutte is het eens met Von der Leyen. Het moet gedaan zijn met de rompslomp, stelt hij. Rutte ging na afloop van de top nog even mee met de Belgische premier Alexander De Croo om met vertegenwoordigers van demonstrerende boeren te praten.


Grens geblokkeerd

De acties van de boeren zijn allerminst voorbij. Donderdagavond werden verschillende grensovergangen tussen Nederland en België geblokkeerd, voornamelijk door Belgische boeren. Vrijdagochtend waren onder meer nog de A4, de A16 en de A67 afgesloten door de blokkades. Andere grensovergangen, waaronder de A2, de A76 en de Westerscheldetunnel, zijn wel open. Rijkswaterstaat roept automobilisten op hun reis naar België indien mogelijk uit te stellen.

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) zei vrijdagochtend in de uitzending van Goedemorgen Nederland de protesterende boeren goed te begrijpen. Oproepen om de blokkades op te heffen, wilde ze dan ook niet. 'Kijk, alles wat strafbaar is, dat is strafbaar en dat moet gehandhaafd worden. Maar het is echt tijd dat er wat gedaan wordt aan die regels.' Volgens haar brengt Europese wetgeving boeren in de problemen. Zo is de afvoer van mest in haar ogen te duur.


• Volg de laatste ontwikkelingen op nieuweoogst.nl/boerenprotest

Donderdag kwam in België op de snelweg E40 richting Brussel een persoon om het leven, die met zijn bestelbus inreed op een vrachtwagen die in een file stond die werd veroorzaakt door de boerenblokkade. De Belgische omroep VRT meldt dat er donderdag vier ongevallen zijn gebeurd die worden gelinkt aan de boerenprotesten. Behalve de overleden persoon raakten ook twee mensen zwaargewond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer