Adema: deze maand intensief overleg in Brussel om boeren te helpen

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht deze maand 'intensief overleg' te voeren met andere Europese landbouwministers in Brussel naar aanleiding van boerenprotesten in meerdere lidstaten.

Adema%3A+deze+maand+intensief+overleg+in+Brussel+om+boeren+te+helpen
© Dirk Hol

Een van de grieven van de boeren is dat ze veel moeten betalen om mest af te voeren. De demissionair minister vindt het 'buitengewoon belangrijk' dat er maatregelen komen om de boeren te helpen. Hij wil praten met Nederlandse boeren en is bereid om hun voorstellen in Brussel ter tafel te brengen.

'De mestmarkt knelt op dit moment enorm', zegt Adema. 'Ik wil dus wel kijken met de sector: welke maatregelen zouden nou nodig zijn om verlichting te brengen.' Landbouwministers in andere Europese landen voeren ook zulke gesprekken, weet hij. De ministers komen deze maand bij elkaar in de Landbouw- en Visserijraad. Adema verwacht dat het 'best een intensieve raad wordt die gaat over dit soort problemen'.


Zorgen in Europa

De boerenprotesten laten volgens Adema zien dat de zorgen van boeren in ons land ook spelen in de rest van Europa. De Europese regels over mest om de kwaliteit van water te beschermen zijn wat hem betreft te generiek en houden geen rekening met de specifieke situatie in een land. 'Dit is misschien wel het moment om dit gesprek ook in Europa te gaan voeren en te kijken of er meer ruimte kan komen.'


• Volg de laatste ontwikkelingen op nieuweoogst.nl/boerenprotest

De bewindsman staat wel achter de Europese doelen om de waterkwaliteit te verbeteren. 'Want ik kan u verzekeren, ook boeren willen er graag aan werken. Maar wel op een manier die past bij hun bedrijfsvoering.' De protesten moeten 'met respect, met zorg voor hulpdiensten' plaatsvinden, drukt Adema de boeren op het hart. 'Dan kun je veel sympathie winnen.'

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft de boeren in zijn land verzekerd dat er toch nog een jaar compensatie wordt uitgekeerd voor hogere dieselprijzen. Het gaat om diesel voor vooral landbouwvoertuigen en machines die ook wel rode diesel wordt genoemd. Boeren in het Zuid-Europese land gingen net als in andere Europese landen de afgelopen dagen de straat op om te protesteren tegen hun dalende inkomsten in hun sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer