Franse regering komt boeren tegemoet na roerige protestweken

De Franse regering van premier Gabriel Attal heeft een reeks maatregelen gepresenteerd om de boeren in Frankrijk wat lucht te bieden. Zo komt er een tegemoetkoming voor gestegen lasten van 400 miljoen euro.

Franse+regering+komt+boeren+tegemoet+na+roerige+protestweken
© Twan Wiermans

De meeste maatregelen waren eerder al voorgesteld door de twee voornaamste Franse boerenbonden FNSEA en JA (Jeunes Agriculteurs, de organisatie van jonge boeren). Deze hebben hun leden daarom gevraagd de blokkades af te bouwen na twee weken van protesten.

Het pakket omvat onder andere het handhaven van accijnsvermindering op landbouwdiesel, een fiscale tegemoetkoming van 150 miljoen euro voor veehouders die extra kosten hebben gemaakt in verband met veeziekten, extra controles bij supermarkten op correcte vermelding van de herkomst van voedselproducten en het voorlopig opschorten van een reductieprogramma op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Eerder werd al aangekondigd dat de verplichte braakregeling van 4 procent op het areaal niet doorgaat.


Importen

Ook gaat de Franse regering importen verbieden van producten waarbij gebruik is gemaakt van hulpmiddelen die in Europa niet zijn toegestaan, zoals het middel thiacloprid. Dit om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Verder wordt een onderhoudsplicht van grasland opgeschort en komt er een verhoging van de vrijstelling voor agrarische bedrijfsoverdracht. In samenhang daarmee kondigde de regering-Attal een fonds aan voor zachte leningen aan bedrijfsopvolgers met een totaalkapitaal van 2 miljard euro.

Naast de druk die de boerenacties de afgelopen twee weken opleverden op de overheid om wat te doen aan de penibele situatie van veel agrarische bedrijven, was de Franse regering de afgelopen dagen in verlegenheid gebracht door onthullingen in de media. Daaruit bleek dat de supermarktketens en distributiebedrijven proberen een wettelijke regeling te ontwijken die Franse boeren uiteindelijk een gegarandeerd minimuminkomen moet bezorgen.


• Volg de ontwikkelingen op nieuweoogst.nl/boerenprotest

Tegen de afspraken in blijken de grote supermarktketens toch nog producten in te kopen via distributeurs in het buitenland in plaats van via nationale afzetkanalen. Daarmee ontduiken ze de Egalim-afspraken over de marges op in Frankrijk geproduceerde en verkochte voedselproducten. De Franse overheid gaat de komende dagen alle grote winkelketens nu extra controleren, beloofde minister Bruno Le Maire van Economische Zaken donderdag bij de presentatie van het pakket. Daarbij wordt gekeken of de oorsprong van de producten ook overeenkomt met de etikettering. Sancties bij overtreding kunnen oplopen tot 10 procent van de winkelomzet of die van de distributeur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer