Varkensproductie Spanje groeit in rap tempo

Het aanbod van vleesvarkens in Spanje stijgt dit jaar flink, verwacht varkensmarktexpert Guillem Burset. In 2023 is het aantal zeugen gegroeid met 50.000 en de gevolgen van de ziekte PRRS verdwijnen langzaam. Dit levert waarschijnlijk zo'n 2 miljoen vleesvarkens extra op.

Varkensproductie+Spanje+groeit+in+rap+tempo
© Grupo Vall Companys

De gezondheidssituatie in de Spaanse varkenshouderij verbetert aanzienlijk ten opzichte van de afgelopen twee jaar, meent Burset. 'Na de dramatische uitbraken van de PRRS-variant Rosalia kan het ook alleen maar beter worden. Alles wijst erop dat het totaalaantal Spaanse varkensslachtingen zeer dicht bij de 58,6 miljoen uit gaat komen.' Daarmee refereert hij naar recordjaar 2021.

Spaanse prijzen voor vleesvarkens zijn dit jaar op een hoog niveau gestart met 1,634 euro per kilo levend gewicht, vergelijkbaar met het begin van topjaar 2023. Ook is nu het gemiddelde karkasgewicht met 95 kilo recordhoog. Voor zowel binnenlandse als geïmporteerde biggen wordt momenteel ruim 100 euro per dier betaald in Spanje.

Tekort aan biggen

Dit wijst op een tekort aan biggen in dat land, maar ook in de rest van de EU. Hierdoor ontstaan tegen de zomer in alle EU-lidstaten een tekort aan slachtrijpe vleesvarkens. 'Deze situatie is ongekend en zet spanning op de Europese markt', voorspelt Burset.

Het land met de meeste varkens in de EU heeft afgelopen jaar met succes zijn afzetstrategie veranderd. Waar China voorheen de belangrijkste afzetmarkt voor Spaans varkensvlees was, is dat afgelopen jaar Centraal-Europa geworden.

Bevoorrecht eiland

Het is en blijft onmogelijk om in Azië te concurreren met varkensvlees dat is geproduceerd in de Verenigde Staten (VS), Brazilië en Canada. De EU is volgens Burset een bevoorrecht eiland op het gebied van de wereldvarkensprijzen.

Zowel in de VS als in Canada verkeert de varkenshouderij al bijna een jaar in een crisis. De verliezen van de boeren per geproduceerd varken lopen op. In de VS is de varkensprijs ingestort door overproductie. Deze situatie is onhoudbaar en daarom verwacht Burset dat de veestapel in beide landen dit jaar aanzienlijk afneemt.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer