Hogere opbrengst met klaarleggen, poten en frezen in één werkgang

Een teler die zijn aardappelen poot volgens een 'all-in-one-systeem' staat vaker bij de pomp, maar is een stuk sneller klaar en behaalt een hogere opbrengst. Dat blijkt uit tweejarig onderzoek op de Zeeuwse proefboerderij Rusthoeve. Bij dit systeem vindt het klaarleggen, poten en ruggen frezen plaats in één werkgang.

Hogere+opbrengst+met+klaarleggen%2C+poten+en+frezen+in+%C3%A9%C3%A9n+werkgang
© Job Hiddink

Delphy vergeleek in 2022 en 2023 op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat drie verschillende pootsystemen in aardappelen. Bij object A ging er drie keer een trekker over het land. Eerst het land klaarleggen, daarna poten en in de derde werkgang de ruggen frezen.

De aardappelen in object B zijn aan de grond toevertrouwd met een combinatie van een frontfrees en een pootmachine. Vervolgens werden de ruggen gefreesd. Bij het zogeheten 'all-in-one-systeem' bij object C vonden al deze bewerkingen in één werkgang plaats. Voorin de trekker hing een rotorkopeg. Achterin de pootmachine en de ruggenfrees.

Dominique Cammaert, onderzoeker Zuidwest-Nederland bij Delphy, lichtte donderdag 25 januari tijdens de winteraardappelmiddag op proefboerderij Rusthoeve de ervaringen toe.


Meeropbrengst: 3 ton

Uit het tweejarig onderzoek blijkt dat de opbrengst in object C gemiddeld 3 ton per hectare hoger is, vergeleken met object A en B. De poters gingen in beide jaren allemaal op dezelfde dag de grond in. Cammaert: 'Zowel in 2022 als in 2023 zagen we dat bij het all-in-one-systeem (object C) de opkomst beter was en dat de aardappelen qua groei en afsterving continu voorliep op de andere objecten.'Gemiddeld over twee proefjaren kwam de opbrengst voor object C uit op 61 ton per hectare. Bij object A kwam 56 ton per hectare uit de grond en voor object B staat 58 ton per hectare genoteerd. Volgens de Delphy-onderzoeker is de betrouwbaarheid van het onderzoek over twee jaar 91 procent. 'Normaal gesproken moeten we in onderzoek uitgaan van een betrouwbaarheidspercentage van 95 procent.'

Niet alleen de opbrengst bij object C is beter, maar de aardappelteler heeft het werk logischerwijs ook eerder af. In totaal kost het poten op die manier 94 minuten per hectare. Voor object A wordt een totale bewerkingstijd van 116 minuten per hectare gerekend, voor object B is dat 149 minuten.


Hoger dieselgebruik en meer gewicht

Wel is het dieselverbruik en het gewicht van de combinatie logischerwijs een stuk hoger bij het all-in-one-systeem. Voor dit systeem wordt uitgegaan van een dieselverbruik van 68 liter per hectare (26 liter per uur). Een pootsysteem volgens object A kostte 50 liter diesel per hectare (26 liter per uur). Bij object B ging er 55 liter diesel per hectare (22 liter per uur) doorheen.

De pootcombinatie van het all-in-one-systeem woog 13.880 kilo. Dat is een stuk zwaarder dan de combinatie die is gebruikt voor object A (6.380 kilo), waar alleen een pootmachine werd aangekoppeld. Het gewicht bij object B, dus de combinatie van een frontfrees en een pootmachine, woog 11.120 kilo.

'Ik weet ook wel, iedere teler heeft zijn eigen methodes', zegt Cammaert. 'Maar het is wel iets om goed over na te denken, ook gezien de steeds vaker voorkomende extreme voorjaren. Er zijn '101' mogelijkheden om aardappelen te poten, maar dit onderzoek laat zien dat er veel verschil kan zitten tussen het dieselverbruik, tijd, gewicht en de opbrengst', concludeert de Delphy-onderzoeker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer