FloraHolland ziet positieve prijsvorming bij bloemen

Royal FloraHolland heeft in de laatste maand van 2023 minder snijbloemen en kamerplanten geveild. Een reden hiervoor is dat Kerstmis op maandag en dinsdag viel, waardoor er twee veildagen minder waren dan in december 2022. Positief is de goede prijsvorming bij bloemen. Onder meer de productsoorten Rosa, Limonium en Cymbidium gingen voor hogere bedragen weg.

FloraHolland+ziet+positieve+prijsvorming+bij+bloemen
© Job Hiddink

In december heeft FloraHolland 3,7 procent minder snijbloemen geveild dan in dezelfde maand een jaar eerder. Maar omdat de prijs gemiddeld 3,5 procent hoger lag (0,36 euro), bleef de veilingomzet nagenoeg gelijk (-0,3 procent). Populaire producten waren Alstroemeria (+22,7 procent), Eustoma russellianum (+21,5 procent) en Gypsohila (+16,4 procent).

Opvallend is de goede prijsvorming van rozen, vertelt woordvoerder Michel van Schie van Royal FloraHolland. ‘Deze positieve prijsvorming valt samen met de start van het centraal veilen van rozen eind november. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar het is een positief signaal.’ De prijs van rozen bedroeg in december 0,32 euro. Dat is 15,6 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.


Ook voor Cymbidium (+57 procent) en Limonium (+24,2 procent) werd meer betaald. ‘Dit komt voornamelijk doordat er minderproduct beschikbaar was’, geeft Van Schie aan. Het aantal geveilde stuks daalde respectievelijk met 28,2 procent en 1,9 procent. ‘Al met al zij wij blij om te zien dat de prijsvorming bij bloemen overall goed is geweest in december.’


Kamer- en tuinplanten blijven achter in prijs

De prijsvorming van kamer- en tuinplanten is in december achtergebleven. ‘Dat is niet vreemd. Dat zien we eigenlijk altijd in deze periode van het jaar’, legt Van Schie uit. Gemiddeld werd 1,12 euro betaald voor kamerplanten. Dat is 4,1 procent minder dan in december 2022. Schlumbergera is een van de productsoorten die flink moest inleveren (-41 procent). Voor Phalaenopsis werd juist meer betaald (+38 procent). Gebrek aan aanbod is hier een reden voor.

Voor tuinplanten is in december gemiddeld 1,07 euro neergelegd. Dat is 8,7 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er werden wel 11,4 procent meer tuinplanten geveild. De combinatie van een lagere prijs en hoger veilingaantal resulteert in een 1,6 procent hogere veilingomzet. De goede vraag naar Decoratiemateriaal (+60,7 procent) en Arrangementen (+47,7 procent) speelt hier een grote rol in.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer