Verklaring bij klasse B verruimt beschikbaarheid pootgoed

Keuringsdienst NAK kan vanaf dit jaar op verzoek een verklaring leveren bij partijen pootgoed die op basis van de veldkeuring en nacontrole een klasse A of hoger hebben, maar op basis van de partijkwaliteit gecertificeerd zijn als klasse B.

Verklaring+bij+klasse+B+verruimt+beschikbaarheid+pootgoed
© Job Hiddink

Met deze verklaring kunnen afnemers dan alsnog beslissen of zij de betreffende partijen willen gebruiken. Het verzoek om partijen pootgoed nader te duiden komt vanuit de sector en is als wijzigingsvoorstel bij de vaste commissie van de NAK op tafel gekomen. Beleidsmedewerker Laura van Bezouwen gaf een toelichting op de verklaring voor B-pootgoed tijdens de NAK-telersvergadering afgelopen dinsdag in Emmeloord.

De argumenten voor het indienen van het wijzigingsvoorstel zijn volgens Van Bezouwen het krappe aanbod van pootgoed na de tegenvallende opbrengsten van 2023 en de vele verlagingen vanwege virus in de nacontrole. 'Ook zorgt de verklaring bij een partij pootgoed voor meer transparantie in de keten', stelt de beleidsmedewerker.

De NAK heeft voorgesteld het verzoek voor een verklaring niet als een wijzigingsvoorstel op te nemen in de daarvoor gebruikelijke procedure, maar als uitbreiding van de dienstverlening. 'Hierdoor kan er voor het komend teeltseizoen al gebruik van worden gemaakt', vertelt Van Bezouwen.

Uitwendige aspecten

Concreet geeft de NAK in de verklaring aan dat de partij pootgoed die gecertificeerd is als klasse B wel voldoet aan de normen van de veldkeuring en nacontrole voor klasse A of hoger. Hieruit kan de ontvanger afleiden dat de B-certificering gebaseerd is op uitwendige aspecten, legt Van Bezouwen uit.

'De verklaring zegt dus iets over de virus- en bacteriestatus van het pootgoed en of er juist sprake is van bijvoorbeeld aantastingen van schurft of groeischeuren.' Partijen B-pootgoed met uitwendige afwijkingen zijn niet meer geschikt voor het exportsegment, maar kunnen eventueel wel gebruikt worden voor bijvoorbeeld de productieteelt van fritesaardappelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer