NAK ving dit seizoen meer bladluizen dan normaal

Keuringsdienst NAK heeft dit jaar meer bladluizen in pootgoed gevangen dan normaal. Naast het aantal gevangen bladluizen was ook de cumulatieve vectorendruk groter dan in voorgaande jaren. Vooral in Noord- en Midden-Nederland was de vectorendruk in 2023 relatief hoog.

NAK+ving+dit+seizoen+meer+bladluizen+dan+normaal
© NAK

Na een nat en koud voorjaar was het in juni warm en droog met veel zonneschijn. Een maand later in juli was het een stuk minder warm en behoorlijk nat. Uit analyse van NAK van historische bladluisvangsten komt naar voren dat er over het algemeen na een periode van warm en droog weer meer bladluizen worden gevangen.

Wat dat betreft is dit jaar niet uitzonderlijk, aldus NAK. Dat betekent dat de piek in bladluisvangsten plaatsvond rond de langste dag van het jaar, dus rond 21 juni. Het moment dat de meeste bladluizen werden gevangen was iets eerder dan het langjarige gemiddelde vanaf 2010 tot en met 2022.


Verschillen tussen regio's

Wel waren er verschillen tussen de regio's. Vergeleken met de meest recente jaren, 2020, 2021 en 2022, lag het moment waarop de meeste bladluizen werden gevangen juist wat later in het jaar. Volgens NAK was de piek van de hoge vectorendruk rond week 25 in de derde week van juni. Toen werden er vooral groene perzikluizen gevangen.

De keuringsdienst geeft aan dat inmiddels de bladluizenvlucht sterk is afgenomen. Op vrijdag 1 september wordt de laatste aftap van de zuigvallen gedaan. Dit jaar zijn de vangbakken en zuigvallen in het gehele land vanaf begin mei afgetapt. De aftap van de vangbakken is vanaf 15 augustus stopgezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer