Naktuinbouw vindt minder aantasting door bacterievuur bij controles

Zowel in de groente- en fruitteelt als op boomkwekerijen zijn dit jaar minder aantastingen door bacterievuur gevonden. Dat blijkt uit een evaluatie van de bacterievuurcontroles van Naktuinbouw. De organisatie heeft dit jaar 150 keer een aantasting aangetroffen. Vorig jaar ging het om 250 aantastingen.

Naktuinbouw+vindt+minder+aantasting+door+bacterievuur+bij+controles
© Rene van der Ploeg/Naktuinbouw

Vooral in de kwekerijen is een behoorlijke afname van het aantal aantastingen door bacterievuur zichtbaar. Volgens Naktuinbouw komt dit doordat ondernemers zich meer bewust zijn van de risico's. Bacterievuur kan grote schade aanrichten, zowel aan meidoornhagen als aan fruit- en laanbomen. De instantie concludeert dat bedrijven goede eigen controles hebben en dat bedrijfshygiëne hoog op de agenda staat.

Daarnaast speelt mee dat het een nat jaar was en dat er tijdens zeer warme dagen niet extreem veel is beregend. 'Met name bij warm weer en vochtige omstandigheden is het risico op een uitbraak van bacterievuur groot', meldt Naktuinbouw in de eindevaluatie van de bacterievuurcontroles.


Bufferzones

Naktuinbouw controleert alleen op bacterievuur in de bufferzones. Deze wettelijk vastgestelde zones moeten de verspreiding van bacterievuur in Nederland voorkomen. Hierdoor blijven bomen en planten uit deze gebieden verhandelbaar in de Europese Unie. Binnen de bufferzones is bestrijding van bacterievuur verplicht en is het aanplanten van bacterievuurgevoelige planten, zoals wilde meidoorn, verboden.


Als binnen een bufferzone bacterievuur wordt aangetroffen, beperkt dit de verhandelbaarheid van producten door de kwekerijen in het gebied. Om economische schade te voorkomen, controleert Naktuinbouw op naleving van de maatregelen. Buiten de bufferzones is bestrijding van bacterievuur niet verplicht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer