Exportwaarde sierteelt daalt met 4 procent

De Nederlandse export van bloemen en planten sluit het eerste halfjaar van 2023 af met een exportwaarde van 4 miljard euro. Het betekent een krimp van 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Exportwaarde+sierteelt+daalt+met+4+procent
© FloraHolland

Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De export van bloemen daalt met 4 procent naar 2,4 miljard euro. Voor planten is de afname 2 procent met een exportwaarde van 1,6 miljard euro.

In een toelichting zegt directeur Matthijs Mesken van de VGB dat de lagere exportwaarde zich eerder al aankondigde. Hij wijst erop dat juist de laatste twee maanden kleine lichtpuntjes te zien zijn in de exportcijfers. Hij vindt het wel zorgelijk dat vooral de grotere exportlanden als Duitsland (-2,7 procent), Verenigd Koninkrijk (-7,6 procent) en Frankrijk (-9,7 procent) een forse krimp laten zien.



'We zien vooral dat exportvolumes achterblijven. Verder zijn de uitdagingen voor de handel groot op dit moment. Dat heeft aan de ene kant te maken met politieke onzekerheden. In eigen land betreft dat het mislukte Landbouwakkoord en nu de val van het kabinet. Verder merken exporteurs steeds meer de gevolgen van de Brexit op de handel met Groot-Brittannië', verklaart Mesken.

Ook vraagt de VGB-directeur bij de presentatie van de halfjaarcijfers voor 2023 aandacht voor de prijs van bloemen en planten. 'Het is voor de handel nu de kunst om sierteeltproducten voor een schappelijke prijs in de markt te zetten. Dat terwijl de kosten voor arbeid, transport, keuringen en wat al niet meer enorm toenemen. Het wordt tijd dat de consument gaat wennen aan een hogere prijs om ook voor handelaren goede marges te kunnen realiseren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer