Nederlandse bloemen- en plantenexport krimpt met 4 procent

De Nederlandse bloemen- en plantenexport ligt in de eerste drie kwartalen 4 procent lager dan een jaar eerder. Dit meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) op basis van de exportstatistieken van Floridata. De totale exportwaarde komt tot en met september uit op 5,3 miljard euro.

Nederlandse+bloemen%2D+en+plantenexport+krimpt+met+4+procent
© Jorien Slager

De export van snijbloemen komt over de eerste drie kwartalen van het jaar 5 procent lager uit, op 3,2 miljard euro. Voor planten is een min van 3 procent zichtbaar, tot 2,1 miljard euro. Volgens de VGB komen de lagere exportcijfers door een combinatie van hogere kosten voor transport, energie en personeel en de achterblijvende vraag naar bloemen en planten.

Vooral de export naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk heeft in de eerste drie kwartalen van het jaar een forse krimp laten zien. Alleen België kende een kleine plus. Voor heel het jaar verwacht de VGB een exportkrimp van eveneens 4 procent.


Situatie in Israël raakt sector

De huidige situatie in Israël is volgens VGB-directeur Matthijs Mesken de komende periode ook van invloed op de sierteeltsector. 'Er zijn meer dan tweehonderd kwekers in Israël actief waar Nederlandse handelaren bloemen en planten inkopen. Dat is goed voor ongeveer 15 miljoen euro per jaar.'

Mesken verwacht dat ook de export van Nederlandse bloemen en planten richting Israël stil gaat vallen. 'We kunnen alleen maar hopen dat de strijdende partijen in Israël met elkaar afspraken maken om de relatieve rust in het land weer terug te laten keren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer