Duitse coalitie nodigt protestboeren uit voor overleg

Na een eerste week van Duitse boerenprotesten hebben de drie Duitse coalitiepartijen boerenleiders uitgenodigd voor een overleg aanstaande maandag in Berlijn. Ondertussen circuleren er alternatieve voorstellen voor de geplande bezuinigingen op landbouwdiesel.

Duitse+coalitie+nodigt+protestboeren+uit+voor+overleg
© ANP

De partijleiders van de Duitse verkeerslichtcoalitie, Rolf Mützenich (SPD), Britta Haßelmann (Groenen) en Christian Dürr (FDP), hebben de uitnodiging aan de boerenleiders verstuurd.

De stoplichtregering heeft een storm van protest onder boeren veroorzaakt met haar plannen om de belastingvoordelen voor landbouwdiesel af te schaffen. Er is nu een actieweek aan de gang, met als hoogtepunt een grote demonstratie aanstaande maandag in Berlijn. Op deze dag vindt ook het gesprek met de fractievoorzitters van het parlement plaats.


De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) sprak ondertussen zijn begrip uit voor de protesten en bood boeren ook een dialoog aan, maar hij doet nog geen concessies. Scholz werd tijdens een toespraak bij de opening van een nieuwe fabriek geconfronteerd met boerenprotesten. Die werd verstoord door de claxons van een voorbijrijdende colonne van vijfhonderd trekkers. 'We leven in turbulente tijden. Dat hoort ook bij de democratie, dat je je mening uitspreekt', stelde de kanselier.


Overstap op biodiesel

De landbouwminister van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, Till Backhaus, heeft samen met boerenorganisaties een compromisvoorstel opgesteld dat een einde moet maken aan de protesten. Daarin spreken partijen af een overstap naar biodiesel en biogas en groene energie te bevorderen. In ruil daarvoor gaat de verlaging van de subsidie op landbouwdiesel pas na 2027 in. Voordien wordt die slechts met 10 procent gekort.

In het voorstel worden ook alternatieve landbouwposten genoemd waarop kan worden bezuinigd. Volgens Backhaus gaat het onder meer om de geplande subsidies voor diervriendelijkere varkensstallen of een subsidie op hybride bedrijfsvoertuigen. De federale regering in Berlijn heeft ook al voorgesteld de geplande subsidieverlaging niet in één keer, maar in drie jaar door te voeren. Dat voorstel is door de boerenorganisaties afgewezen.


Grüne Woche

Voor de stad Berlijn is er een extra reden om een einde te maken aan de boerenprotesten. Op vrijdag 19 januari begint daar de Grüne Woche, de internationale beurs voor regionale landbouwproducten. Jaarlijks trekt dit 'landbouwfeestje' zo'n 300.000 bezoekers en dan zit de stad niet op verkeerschaos te wachten.

Overigens maken demonstraties ook deel uit van de tradities rond de Grüne Woche. Maar dan zijn het optochten van biologische boeren die pleiten voor een duurzame landbouwtransitie of consumenten die demonstreren tegen de intensieve veehouderij of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer