Duitse landbouwminister waarschuwt voor 'Amerikaanse' toestanden

Voorkomen moet worden dat de aanhoudende protesten in Duitsland leiden tot een tweedeling in de maatschappij zoals in de Verenigde Staten het geval is. Daarvoor waarschuwt de Duitse landbouwminister Cem Özdemir.

Duitse+landbouwminister+waarschuwt+voor+%27Amerikaanse%27+toestanden
© ANP

Boeren en vrachtwagenchauffeurs voeren deze week actie in Duitsland. Ook op het spoor is een driedaagse staking aan de gang. Duitsland loopt het risico net zo politiek gepolariseerd te raken als de Verenigde Staten, waarschuwde Özdemir tegenover een aantal kranten van de Funke Mediagroep.

'Mensen praten niet meer met elkaar, ze geloven elkaar niet meer en beschuldigen elkaar van al het kwaad in de wereld', zei de bewindsman die in de toenemende betrokkenheid van extreemrechtse groeperingen een gevaar ziet. Rond de boerenprotesten delen aanhangers van die partijen flyers uit.


Boeren geen prioriteit

De extreemrechtse partij Alternatief voor Duitsland (AfD) heeft zichzelf gepositioneerd als boegbeeld van het protest en zegt 'aan de zijde van onze boeren te staan'. Maar critici, onder wie Özdemir, wijzen op een eerder standpunt van de AfD waarin de partij pleitte voor meer concurrentie en minder subsidies voor de landbouw. Zij geven geen prioriteit aan 'de belangen van boeren', stelt de minister.


Voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse boerenvereniging DBV zet zich af tegen iedere betrokkenheid van andere groeperingen bij de protesten. 'We willen geen rechtse en andere radicale groeperingen met de wens om de regering omver te werpen tijdens onze betogingen. Wij zijn democraten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer