Protest Duitse boeren gaat over veel meer dan afschaffen voordelen

Duitse boeren hebben woensdagochtend volgens de plaatselijke politie de haven van de stad Bremerhaven geblokkeerd. De actie is onderdeel van de protestweek van Duitse boeren. De frustratie over de koers van de regering is groot.

Protest+Duitse+boeren+gaat+over+veel+meer+dan+afschaffen+voordelen
© ANP

In meerdere plaatsen gaan boeren woensdag weer de straat op. In Beieren verwacht de politie drieduizend demonstranten in Augsburg, die met naar schatting duizend voertuigen op weg naar de stad zijn.

Aanleiding van de grootschalige protesten was het voornemen van de regering om bepaalde regelingen ten gunste van de landbouwsector, zoals goedkopere diesel en ontheffingen van belastingen op onder meer landbouwvoertuigen, af te schaffen.


Protestweek

Het Deutscher Bauernverband riep vervolgens deze week uit tot een protestweek die op maandag 15 januari wordt afgesloten met een grote demonstratie in Berlijn. Zo'n tienduizend deelnemers hebben zich daarvoor aangemeld.


De Duitse regering heeft al afgezien van een abrupte stop op brandstofsubsidies voor boeren. In plaats daarvan worden ze de komende drie jaar afgebouwd. Een uitzonderingspositie voor belasting op landbouwvoertuigen wordt ook in stand gehouden. Maar dat is voor de boeren niet genoeg om hun protesten te staken.


Frustratie

De frustratie zit namelijk veel dieper. Het plan om de subsidies af te schaffen, was voor veel boeren namelijk de bekende druppel in de overvolle emmer. Ze vinden dat de regering een veel te groene koers vaart met haar ambitie voor een klimaatneutrale samenleving in 2045. Dit zou zorgen voor een slechte concurrentiepositie van Duitse boeren en tuinders. De boeren betalen dus de prijs voor de klimaatambities van de overheid, stellen ze.

De protestacties in het hele land werden pas echt groot nieuws, toen betogers ervoor zorgden dat de veerboot waarop Economie- en Klimaatminister Robert Habeck terugkwam van vakantie, niet kon aanmeren. Habeck is het boegbeeld van regeringspartij De Groenen en de architect van het ambitieuze klimaatbeleid.


Extreemrechts

Het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt dat extreemrechts probeert mee te liften met de boerenprotesten.In Berlijn deelden maandag zowel de AfD, die door de Duitse veiligheidsdienst als 'bewezen extreemrechts' wordt aangemerkt, als twee neonazistische organisaties flyers uit. Boerenorganisaties namen publiekelijk afstand van deze inmenging.

Vooral in de oostelijke deelstaten Saksen en Thüringen is de opkomst van extreemrechts een gegronde vrees. In september mogen kiezers in de Oost-Duitse deelstaten Saksen, Thüringen en Brandenburg naar de stembus. De AfD is volgens de meest recente peiling in Saksen goed voor 37 procent van de stemmen. Regeringsleider SPD zou in de deelstaat niet eens de kiesdrempel van 5 procent halen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer