Duitse boeren beginnen protesten met blokkades

Duitse boeren betogen maandag onder meer met wegblokkades tegen het plan van de regering om een aantal subsidies voor de sector te schrappen. Grootste pijnpunt is de diesel die voor de landbouwbedrijven minder werd belast, maar dat voordeel valt grotendeels weg.

Duitse+boeren+beginnen+protesten+met+blokkades
© René Bouwmeester

De boeren vrezen dat hierdoor hun producten te duur worden in vergelijking met landbouwproducten uit andere landen. Afzwakking van het oorspronkelijke plan van de regering is voor de boeren onvoldoende. Zij willen dat de afschaffing van de brandstofsubsidie helemaal van tafel gaat. Transportbedrijven steunen de boeren omdat ze straks ook te maken hebben met hogere kosten als gevolg de regeringsplannen.

De protesten zijn in de deelstaten verschillend, maar over het algemeen dreigen de wegblokkades het verkeer op veel plaatsen ernstig te belemmeren. Zo is bijvoorbeeld in de buurt van Cloppenburg in Nedersaksen al in de vroege ochtend een verbindingsweg geblokkeerd. Om 14 uur staat er een betoging in de stad op het programma. Op meerdere plaatsen blokkeren boeren met trekkers opritten naar autosnelwegen.


In de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn drie dagen van protesten aangekondigd waarbij boeren met hun voertuigen langzaam over wegen rijden. De deelstaat Rijnland-Palts rekent op veel betogende boeren, mogelijk meer dan tienduizend. Er zijn veel betogingen aangekondigd. Volgens de politie ziet het ernaar uit dat alle opritten naar autosnelwegen in de streek van Mainz snel ontoegankelijk zijn. In de deelstaat zijn grote demonstraties in Mainz, Worms en Koblenz aangekondigd.


Land lamleggen

In de hoofdstad Berlijn was het maandagochtend nog rustig, volgens plaatselijke media. Wel zijn er zondagavond al veel trekkers aangekomen bij de Brandenburger Tor. De boeren willen het land lamleggen en velen vrezen een enorme verkeerschaos.

De voorzitter van de Duitse politievakbond, Rainer Wendt, is vooralsnog optimistisch tegenover de krant Bild. 'De boerenprotesten zijn gedisciplineerd en verantwoordelijk en dat verwachten wij ook. Pogingen om onze landbouwers te criminaliseren en in een radicaal-rechtse hoek te duwen zijn mislukt. Overal functioneert het overleg tussen boerenbetogers en de plaatselijke politie en er zijn routes voor noodsituaties afgesproken en afgebakend. Dit is wel anders dan bij de criminele willekeur van de klimaatbetogers', zegt Wendt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer